Етикети

, , , , ,

Жителка на село „Безпардонкино“ задава кратък, ясен и неразбираем, диверсионно емоциониращ въпрос, който може да предизвика мисловен ступор или будна кома със своята цинична непосредственост:

„Благодаря ви за приема! Искам да попитам инсулинозависим диабет и проценти в ТЕЛК.Ако някой се е явил на ТЕЛК по новите правила?“

Ех, този ТЕЛК, този ТЕЛК! Само проценти отказва или раздава. И какво се случва, когато си пристанат телковите проценти и инсулинозависимия диабет? Знаете ли? Не?! Е, и аз не знам. Важното е да се пита. Така де, жената не пипа, само пита!

***

Ето още един въпрос, с дълбок екзистенциално-еротичен подтекст. Задава го пак същата млада жена от село „Долно Уйно-неграмотино“ (виж. бр. 13):

„Колко трябва да е здрава една връска междо двама влюбени за да може да оцелее до гроба им“

Ако има „връска“ никой не може да знае предварително от какво е изтъкана и как и колко ще издържи на напрежението. А „междо“? Тук лирическия герой вероятно има предвид границата между две ливади, която е „връската“ между тях, преди живота да ги е окосил. Започвам да подозирам, че в читалищната библиотека на село „Долно Уйно-неграмотино“ има книжки само от поредицата „Арлекин“ и тази млада дама – волно или неволно, започва да се превръща в един съвременен Дон Кихот в пола.

***

Гражданка от „Градско село“ задава уплашен въпрос:

„Уплашена съм на крака на сина ми на крака са излезли кафеви петънца . Какво може да е.“

Разбирам тревогата, не разбирам невежеството и неграмотността. Тия кафеви петънца да не са като ония джелтите? Еех, тъкмо се закроти фейса и аз си казвам: А така, поограмоти се народеца и някой разклати черешата, та опадат всичките орехи. Няма надежда,  нямаааа…

***

Самотна жителка на село „Баш-мерак“ публикува обява в една ФБ група:

„благодаря за приемането търся сериозна връска и мъжа да жиев при мен до 33 години да е?“

След продължително умствено усилие разбрах, че женицата си търси мъж, който да живее при нея и да не надвишава хростовите 33 лазарника. При това търси избраника си за „сериозна връска“. Добре, че не го търси за сериозна врътка, която вероятно – ако си паснат социално в леглото – може да настъпи след определен времеви интервал, започващ да тече от мига на познаването. Не знам кой ще се навие. Но не съм аз. Не само поради възрастови ограничения, но и поради грамотността на дамата, която далеч надхвърля моите скромни възможности.

***

Гражданин от град „Мръчково невежино“, задава следния въпрос:

„Каква е разликата между 1група и 2 група по болести относно пари“.

Въпросът е зададен ясно като английска мъгла. Уж виждаш (разбираш в случая), за какво става въпрос, но все пак остава едно неприятно чувство на несигурност дали и ако да – колко, си разбрал.

Не знаех, че има „1група и 2 група по болести“ и то „относно пари“. Ако иде реч за група инвалидност, то групите бяха премахнати в началото на 21-и век. А разликата относно пари, е тук и социалното министерство немее пред комплексността на питането.

***

Гражданин от град „Зорлиев кътник“ изисква:

„Дай те решение за зъбобол“.

Това ми звучи като „Дайте да дадете“. И въпреки това, влизайки в нуждата (а тя явно е голема) на човека стигнах до следно диференциално уравнение, даващо решение на зъбобола:

+t = >p

-t = ≤p

където

t (tooth) е зъб,

p (pain) е болка.

С други думи: при наличие на зъб вероятността от болка е голяма. При отсъствие на зъб тази вероятност клони към минус безкрайност. С две думи, вадене му е майката. Това показва математиката. Виж, какво ще каже стоматологията – това вече е въпрос извън моите компетенции.

Божидар Ивков

Реклама