Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Мнозинството фламандски лекари и медицински сестри, които са взели участие в изследване, посветено на новородени деца със сериозни вродени малформации, са изказали мнение в полза на възможността за отказ от лечение на такива деца, дори са подкрепили тяхната евтаназия – това е съобщил белгийския вестник „De Standaard“.

Над шест от всеки 10 лекари и медицински сестри във Фландрия – фламандскоезичната част на Белгия, работещи в болнични отделения, които се грижат за новородени деца, смятат, че трябва да е възможно прекъсването на живота на новородени, страдащи от сериозни малформации.

Това са резултати от изследване на изследователската група Care Around Life Ending (Грижи в края на живота), свързана с университетите в Гент и Брюксел. Днес прекъсването на живота на новородено, колкото и тежки да са уврежданията на тялото му, е забранено. Жените могат да поискат аборт дори преди раждането на детето, в случаи, когато се диагностицират сериозни увреждания на плода или възникне заплаха за живота на майката. Евтаназията, поради здравословни причини, е възможна само при възрастни.

Мнозинството лекари и сестри, работещи в болнични отделения, в които пребивават новородени деца, смятат, че трябва да има възможност някои терапии да не се прилагат, за да се прекрати живота на новороденото.

„Ако говорим за това, да не се започва лечение, всички лекари, които са попълнили анкетата, смятат, че такава възможност трябва да има“ – подчертава пред в. „De Standaard“ изследователката Лаура Домбрехт (Laure Dombrecht). При медицинските сестри това мнение се споделя в 95% от случаите.

Медицинските сестри по-често от лекарите се изказват в полза на даването на медикаменти, чиято цел би трябвало да бъде прекратяване на живота на новороденото, което е с тежка патология. За такова решение са се изказали 60% от лекарите и 75% от медицинските сестри. „Вероятно лекарите имат по-малка склонност към такъв род действия, защото те носят цялата отговорност“ – смята Домбрехт.

Сега изследователите искат да проверят, колко често на лекарите в Белгия им се поставят такива въпроси.

***

Вероятно така представена подобен род информация звучи много нехуманно, дори жестоко или  безчувствено. Особено за лаиците и хората, които никога не са се сблъсквали с подобен род проблеми.

Независимо от всичко това е една изключително тежка морална и етична дилема – да се отнеме живота на новородено, което е родено с много тежки увреждания или да се остави да живее. Тази дилема има много аспекти – медицински, социален, психологически, икономически, дори чисто житейски. И един от най-тежките въпроси е свързан с това, че никой не е в състояние да попита самото дете, какво иска то, защото в началото на земния ни път никой от нас не разбира и не може да комуникира. За това са необходими години социализация.

Още по-тежка дилема възниква пред родителите на детето. Дали биха могли в момент, когато са в шок, да взимат решение за живота на детето си? Могат ли в този момент да осъзнаят и дори само бегло да си представят, какво представлява отглеждането на дете с тежки вродени малформации?

Помествам този материал само защото съм сигурен, че в България – може би и дано, макар и по-рядко, има такива случаи. И тези хора, в тези моменти, имат потребност от разбиране и подкрепа, а не от стигматизация, злобни коментари, осъждане и отхвърляне. А ние, нашето днешно общество, сме царе в окалването и охулването на човека.

Да живее, или да умре детето с тежки вродени увреждания? Кой и как може да реши? Има ли условия, при които решението за смърт е оправдано и кога? И кога не?

Източник: Strzępka, K. (2019) Belgia: większość lekarzy za odstąpieniem od ratownia życia noworodków z wadami rozwojowymi. W: Rynek Zdrowia 17 kwietnia 2019 http://www.rynekzdrowia.pl/serwis-ginekologia-i-poloznictwo/belgia-wiekszosc-lekarzy-za-odstapieniem-od-ratownia-zycia-noworodkow-z-wadami-rozwojowymi,193982,209.html

доц. д-р Божидар Ивков