Етикети

,

Жителка на щата Орегон (САЩ) е преживяла 99 години без да знае, че нейните органи са на неправилната страна на тялото. За този нетипичен случай е съобщено по време на годишния конгрес на патоанатомите в Орландо, Флорида.

Този вид нарушения в развитието, се определя като обратна висцерална позиция или обратно разположение на органите на човешкото тяло (лат. situs viscerum inversus). Това е състояние, при което органите се намират на противоположната страна, вместо на приетото за правилно местоположение. При такъв човек сърцето се намира отдясно, а черния дроб отляво.

Situs inversus може да се отнася до органите, намиращи се от двете страни на диафрагмата или само от едната страна. В описвания случай черния дроб, стомаха и другите коремни органи са били разположени обратно, сърцето обаче се е намирало в нормална позиция – отляво (левокардия). Поради тази причина рентгеновите снимки на гръдния кош вероятно са изглеждали по типичен начин.

Роуз Мари Бентли е починала през октомври 2017 г. от естествени причини и в пълно неведение за своята рядко срещана различност. Това, което прави ситуацията още по-интересна, е факта, че тя е имала три операции.

Още докато е била жива г-жа Бентли, заедно с починалия преди години неин съпруг, са завещали телата си на Университета в Портланд за научни цели.

Студентите по медицина, по време на занимания по анатомия, първи забелязали необичайното разположение на органите. След отваряне на гръдния кош те не могли да открият долната куха вена, кръвта от която се влива в сърцето, идвайки от коремната кухина. С подробното изследване на необичайния случай се заел проф. Кам Уокър.

Лекарите са изумени, че г-жа Бентли е могла да живее толкова дълго в добро здравословно състояние с обратно разположение на органите. Situs inversus при левокардия се случва при 1 на 22 хил. човека, но все пак това е придружено със застрашаващи живота сърдечни дефекти и други аномалии. От гл.т. на различното разположение на органите в пространството типичната сърдечна трансплантация при човек с обърнати органи е огромно предизвикателство за хирургията.

Според проф. Уокър един на 50 милиона човека с такава анатомична аномалия доживява до старост (документирани случаи са например Енрике Иглесиас – испански певец, композитор и актьор, Ранди Фойе, бивш професионален баскетболист, актрисата Катрин О‘Хара или Дони Озмънт, актьор и певец, при който поради това различие първоначално погрешно е поставена диагнозата апендицит).

Според проф. Уокър г-жа Бентли е най-дълго живелия човек с situs inversus, познат на науката. Известни са два случаи на достигане на възраст над 70 години.

Както са пояснили децата на г-жа Бентли (а тя е имала пет деца) на представители на Университета, тя е водела много здравословен живот и не е страдала от хронични заболявания. Имала проблеми само със ставите. Семейството се съгласило да се разкрият подробности за тялото на вдовицата.

Въпреки трите операции само лекарят, оперирал апендицита й, отбелязал неговото неправилно местоположение (от ляво на коремната кухина, вместо отдясно).

Източник: Wernicki, Paweł (2019) USA: przeżyła 99 lat z odwrotnym układem narządów; zagadka dla profesorów anatomii. W: PAP/Rynek Zdrowia z 11 kwietnia 2019. http://www.rynekzdrowia.pl/nauka/usa-przezyla-99-lat-z-odwrotnym-ukladem-narzadow-zagadka-dla-profesorow-anatomii,193787,9.html 

Снимка: Rynek Zdrowia z 11 kwietnia 2019. http://www.rynekzdrowia.pl/nauka/usa-przezyla-99-lat-z-odwrotnym-ukladem-narzadow-zagadka-dla-profesorow-anatomii,193787,9.html

доц. д-р Божидар Ивков