Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ОТКРИТ ЛИ Е НЕИЗЧЕРПАЕМ ИЗТОЧНИК НА КРЪВ

Източник: wyborcza.pl/RZ (2019) Czy odkryto wreszcie niewyczerpane źródło krwi? W: Rynek Zdrowia z 29 marca 2019. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-czy-odkryto-wreszcie-niewyczerpane-zrodlo-krwi,193395,11.html

Американски учени са успели да отгледат стволови клетки, от които се произвежда кръв. Това може да се окаже революция в лечението например на хора с левкемия, съобщава списание „Nature“.

Това откритие има множество важни приложения в ежедневната медицина. Например то е надежда за хората с левкемия и други новообразувания на кръвта, които се нуждаят от трансплантация на костен мозък, но няма донор за тях.

„Когато успехът на изследователите реално се пренесе в близките години в клиничната практика, такива хора ще могат да получат лабораторно отгледани здрави версии на свои здрави клетки ” – пише „Nature“. Това е крачка напред и в лечението на болести на кръвта с генетична основа – добавя един от авторите на разработката д-р Риохичи Зугимура (Ryohichi Sugimura) от детската болница с Бостън, работеща под егидата на Харвард.

Досега учените никога не са стигали до тук. „Сега изглежда, че всичко вече е подредено и могат да създават стволови клетки. А това е един от медицинските свети Граали“ – вълнува се в коментар за „Nature” д-р Мик Бхатия (Mick Bhatia) от McMaster University в Канада, който е един от водещите експерти в изследванията на стволовите клетки.

 

ГЕНИТЕ ВЛИЯЯТ ВЪРХУ РИСКА ОТ РАЗВИТИЕ НА СЕПСИС

Източник: Tzeczpospolita/RZ (2019) Geny wpływają na ryzyko wystąpienia sepsy. W: Rynek Zdrowia z 31 marca 2019. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-geny-wplywaja-na-ryzyko-wystapienia-sepsy,193443,11.html

Учени от Единбургския университет са забелязали, че хората, чиито родители са починали от сепсис, са 6-кратно по застрашени от летален изход поради този повод. Това показва, че генетиката е фактор, който детерминира риска от появата на сепсис, а в резултат на това, гените са ключа за разбиране на лечението.

Именно сега започват изследванията върху тези връзки, информира Жечпосполита (Rzeczpospolita).

Сепсисът е специфича реакция на организма срещу заразяване с бактерии, гъбички или вируси. Това не е самостоятелна болестна единица. Дефинира се като „застрашаваща живота органна дисфункция, предизвикана от нарушена регулация на отговора на организма при инфекция”.

Смъртността, причинявана от сепсис е твърде висока – 65 на 100 хил човека. За сравнение смъртността от рак на трахеята, белите дробове и бронхите, е 59 на 100 хил., а от инфаркт на сърцето – 49 на 100 хил.

Според СЗО в света на всеки 3-4 минути някой умира от сепсис. Почти 80% от случаите на инфектиране, водещо до сепсис, се случва в извънболнични условия.

БУТИЛКА ВИНО Е ВРЕДНА, КОЛКОТО 10 ЦИГАРИ

Източник: rp.pl/RZ (2019) Butelka wina tygodniowo szkodzi jak 10 papierosów. W: Rynek Zdrowia z 29 marca 2019. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-butelka-wina-tygodniwo-szkodzi-jak-10-papierosow,193388,11.html

Изпиването на бутилка вино седмично увеличава риска от заболяване от рак в продължение на целия живот, подобно на изпушването на 5 до 10 цигари седмично. Учените подчертават, че в обществото е прието да се смята, че алкохолът е по-малко вреден от цигарите, макар да има непосредствено влияние върху няколко вида новообразувания.

За жените изпиването на бутилка вино седмично повишава риска от заболяване от рака в същата степен, както изпушването на 10 цигари седмично. За мъжете подобно количество вино се равнява на изпушването на 5 цигари. Това е последица от риска от заболяване от рак на дебелото черво, черния дроб и хранопровода – твърдят учените от Саутамптън (Southampton).

Д-р Тереза Хайдес (Theresa Hydes) подчертава: „Трябва да бъде абсолютно ясно, че това изследване на казва, че употребата на алкохол и умирането, е по какъвто и да било начин равнозначно с пушенето. Нашето откритие се отнася до риска през живота на цялата популация“.

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама