Етикети

, , , , , , , , , , , , , , ,

Излагането на приглушена светлина през нощта може да доведе до метастази на рака на гърдата по костите. Това показват резултатите от ново изследване, проведено върху мишки.

Учени са представили резултати от свое изследване на тазгодишния конгрес на Ендокринологичното дружество (ENDO 2019), който се проведе от 23 до 26 март в Нови Орлеан (САЩ).

Учени от Tulane University в Нови Орлеан са провели изследване на мишки, представляващи модел на рак на гърдата. Всички мишки са прекарвали по 12 часа на ден в осветлени помещения. Една група от гризачите прекарвала следващите 12 часа в тъмнина, благодарение на което в организма им е имало подходящо високо ниво на мелатонин. Втора група мишки прекарвала следващите 12 часа на приглушена светлина, което от своя страна довело до инхибиране на производството на мелатонин. По време на експериментите е била използвана светлина със сила, по-малка от тази, емитирана от смартфон.

Учените забелязали, че гризачите, които прекарват нощта на приглушена светлина имали значително повече тумори и увреждания на костите в резултат  на метастази, в сравнение с мишките, които прекарвали нощта на тъмно.

„Тези резултати показват, че е много важно осигуряването на правилно производство на мелатонин през нощта, за да се намали риска от развитие на рак на гърдата и за предпазване от метастази. Много жени с рак на гърдата през нощта имат контакт с приглушена светлина поради безсъние, стрес, ползване на смартфона в спалнята или работата на смени – казва авторката на изследването д-р Муралидхаран Анбалаган (Muralidharan Anbalagan).

Струва ми се, че това е важна информация, но едва ли ще достигне до съзнанието на много жени. Приглушената светлина не боли и не плаши, а вредата от нея не настъпва мигновено или сравнително бързо. Философията „това на мен няма да ми се случи“ не само, че не работи, но и е най-бързия и безмилостен убиец.

Източник: PAP/RZ (2019) Przygaszone światło w nocy zwiększa ryzyko przerzutów raka piersi. W: Rynek Zdrowia z 25 marca 2019 10:05 http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/przygaszone-swiatlo-w-nocy-zwieksza-ryzyko-przerzutow-raka-piersi,193239,11.html

доц. д-р Божидар Ивков