Етикети

,

Нови данни от клинично изследване фаза I, са публикувани в списанието „The New England Journal of Medicine (NEJM)“. Те показват, че BI 655130, първото в своя клас експериментално лекарство, е довело до съществено подобрение при симптомите на рядка форма на псориазис, позната като генерализиран пустулозен псориазис (МКБ L40.1), на английски generalised pustular psoriasis (GPP). За това информира фирмата Boehringer Ingelheim в съобщение до медиите.

BI 655130 е моноклонално антитяло, което инхибира активността на рецептора интерлевкин-36 (IL-36R), т.е. сигналния път в имунната система, който може да играе роля при много възпалителни заболявания.

Новите данни от клиничното изследване са представени и на последната среща на Американската Академия по Дерматология (American Academy of Dermatology, AAD) във Вашингтон. Те сочат, че при 7 човека с GPP, при които е имало сериозно обостряне на болестта с умерено и тежко протичане, BI 655130 е довело до бързо подобрение на симптомите.

„При пет от 7-те човека, които са взели участие в 20-седмичното клинично изследване фаза I, след приемането на една доза от лекарството през първата седмица, са регистрирани места по кожата без или почти без болестни изменения. След 4 седмици този ефект е наблюдаван при всички пациенти. На 4-та седмица подобрението на симптомите по кожата е било 80% и се е задържало чак до завършване на изследването“, пише в информацията до медиите.

Според главния изследовател проф. Харви Бачелз (Hervé Bachelez) подходящо насоченото по посока на действие на IL-36 представлява една от най-интересните нови области на изследване в дерматологията, а научната общност с нетърпение е очаквала напредъка в изследванията върху този механизъм.

Изследването най-после е представило дългоочакваните клинични данни, потвърждаващи позитивните резултати от блокирането на активността на IL-36, като това се приема за потенциално нов метод на лечение. Бързото подобрение на пациентите още след първата доза, свидетелства, че BI 655130 има големи възможности като терапия, която в недалечно бъдеще ще може да се прилага при лечението на GPP, допълва изследователят.

GPP е рядко хронично заболяване на кожата, което се различава клинично от по-често срещания плакатен псориазис. Болестта оказва голямо влияние върху качеството на живот на пациентите. За разлика от най-често срещаните форми на псориазис, този вид обикновено обхваща цялото тяло и при него се появяват пълни с гной мехури вместо плаки. Заболяването може да бъде придружено с такива симптоми, като температура, втрисане и болезнени изменения по кожата.

GPP може да е свързано с проявата на опасна за живота органна недостатъчност и затова болестта трябва да се разглежда като изискваща бърза лекарска намеса. Днес достъпните методи за лечение на GPP са силно ограничени и не осигуряват голяма и/или продължителна ефективност.

„BI 655130 е ново антитяло, открито от фирмата Boehringer Ingelheim. То се изследва от гл.т. на използването му като терапия при много възпалителни заболявания с надеждата, че ще може да доведе до промяна в методите на лечение при хора, страдащи от тях“, казва д-р Ян Рот (Jan Poth) от фирмата.

Източници: MAK/RZ (2019) Badania kliniczne: eksperymentalny lek w rzadkiej postaci łuszczycy. W: Rynek Zdrowia z 19 marca. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-kliniczne-eksperymentalny-lek-w-rzadkiej-postaci-luszczycy,193080,11.html

Bachelez, H., Siew-Eng Choon, Sl. Marrakchi, A. D. Burden, Tsen-Fang Tsai, A. Morita, H. Turki, D. B. Hall, Ph.D. M. Shear, P. Baum, St. J. Padula, C. Thoma (2019) Inhibition of the Interleukin-36 Pathway for the Treatment of Generalized Pustular Psoriasis. In: New England Journal Medicine, 380:981-983. DOI: 10.1056/NEJMc1811317

доц. д-р Божидар Ивков