Етикети

, ,

Жителка на село Безинтервално задава ясно формулиран и почти разбираем въпрос, който е със сериозен бекграунд:

Здравейте!Искам да попитам тези,които са се явявали на ТЕЛК по новата наредба.Дали се дават междинни проценти между 40% и 71% или са строго фиксирани тези % за …?Получих 40% и се двоумя дали да обжалвам пред НЕЛК? При първото явяване ми дадоха 34%.При преосвидетелстване получих 23%(заедно с хипертония и астма, като за … ми постановиха 10%😀).Обжалвах пред НЕЛК и ме върнаха за ново освидетелстване пред ТЕЛК,защото липсвали рентгенографии за доказване на заболяването,въпреки че бях приложила рентген на сакроилиачни стави и скенер.Сега имам снимки на всички отдели на гръбначния стълб,но при тези разнородни проценти имам съмнение за правилното оценяване на местния ТЕЛК“.

Винаги съм знаел, че в нашата Татковина има невероятни факири. Ей, на, жената е приложила „рентген на сакроилиачни стави и скенер“. Не е ясно обаче, като какъв ще е тоя рентген, щом може да се приложи, а да не говорим, че до днес не знаех, че скенера имал сакроилиачни стави. Вероятно объркването на жената идва от факта, че не е ясно дали се „дават междинни проценти между 40% и 71% или са строго фиксирани за…“. При такава „подвижна“ информация жителката има „съмнение за правилното оценяване на местния ТЕЛК“. За притеснение си е, ами ако наистина оцени неправилно местния ТЕЛК може да се обидят хората, опазил Бог!

***

Друга гражданка от град „Ентелигентово“ отправя молба към съгрупниците си:

„Здравейте, група! Бихте ли ми предложили добри ендокринолози в …! Благодаря предварително.“.

За съжаление не мога да помогна на дамата. Нито в движимата, нито в недвижимата собственост имам такъв артикул – ендокринолог. Ако става дума обаче, за добри лекари-ендокринолози бих могъл да я насоча към такива специалисти, но тук се сблъсквам с друго ограничение – територията на един град. Изобщо доста заплетена ситуация.

***

Жителка на село „От-ценково“ изисква, разбира се, културно:

„Моля , дайте актуалната таблицата за отценка на ТЕЛК . Рових и не я намирам“.

Ах, тази палава таблица за „отценка“ на ТЕЛК! Толкова е флуидна и суетна. Впрочем не знаех, че има такава. Виж, таблица с „отправни точки“, изразявани в проценти, за оценка на трайно намалената работоспособност и степента на увреждане, с която работят ТЕЛК-те, има. Тя, за разлика от другата, си стои тихо, мирно и кротко като Приложение в Наредбата за медицинска експертиза. И изобщо не е необходимо да се „рови“, а е достатъчно да се изпише името на Наредбата и… тя се появява в целия си блясък. Но, друго си е да поровиш… някъде, я из коша за пране, я из гардероба… Човек открива неща, за които изобщо не е подозирал, че притежава.

***

Гражданка от град „Мешавица“ задава важни въпроси и търси значима информация:

„Здравейте аз да попитам някой от вас повишил ли му се е холестерола откакто е със дигноза… На мен за първи път ми се повиши плус другите неща който имам и как се справяте със това ?Попитах лекаря дали трябва да спазвам диета и отговора беше че мие от самото заболяване .Но нито хапета ми дадоха само ми увеличиха Преднизона на 50заради протеинура .Благодаря“.

Ако оставим настрана правописните грешки („плус“ вместо „плюс“, „дигноза“ вместо „диагноза“, „хапета“ вместо „хапчета“, „със“ вместо „с“), които ще приема, че са от притеснение, то цялото писание изглежда малко странно. Обърках се например с това: „плус другите неща който имам“. Не, не липсващата запетайка ме обърква, а факта, че „другите неща“ някак си не кореспондират с „който“. Изразът: „… че мие…“, също внася душесмут в моята главица. Не разбирам, дали става дума за това, че нещо й е от…, или, че мие… А какво мие (чинии, тенджери, спринцовки), ако е този смисъла, не е ясно. А, щях да забравя. Гражданката споменава за увеличение на едно лекарство на 50. Ама какво е това 50? Милиграма, грама, таблетки, гранули, мънисто…!? Какво?! Историята мълчи. След кратка консултация, при това безплатна, с д-р Гугъл (бях принуден да прибегна до неговите услуги) разбрах, че „протеинура“ всъщност е „протеинурия“ – загуба на белтъци през бъбреците.

Не знам за Вас, но аз понякога се чувствам като Еркюл Поаро (ех, поне да имах 10% от гения и таланта му), когато чета подобни текстове.

Божидар Ивков