Етикети

Гражданка от град „Ентелигентово“ отправя молба към съгрупниците си:

„Моля ви дайте ми добър кинезитерапевт във Варна Там където сте били най-доволни“.

На пръв поглед интелигентно отправена молба. И най-важното: разбира се, за какво пита жената. Но като се замислих, не можах да реша как да й дам добър специалист. По пощата ли да й го изпратя, чрез фирма за куриерски услуги ли… или по някакъв друг начин. Виж координати за връзка с добър кинезитерапевт мога да дам, но в София. Аз може и да не съм прав, но доколкото съм учил география София и Варна са различни неща, може би. Та затова си замълчах. Да не говорим, че аз най-доволен съм бил от кинезитерапевтките в Полша и Чехия и на първо място от някои кандидат кинезитерапевтки български от 70-те и 80-те години на ХХ век… (размечтах се нещо), но това е тема на друга приказка.

За такива дребни, нищо не означаващи проблемчета, като липсата на препинателни знаци, няма да споменавам – те се виждат и от кацащ самолет. Та едни ей такива работи с ентелегентността.

***

Жителка на село „Тъпопитово“ задава следния въпрос, а може би възклицава:

„В групата имали с синдром Фибромиалгиа !“

Това е все едно да напишеш: Прекраснаси? Или: Уменси? Най-лошото е, че сега не знам как ще се сдобрят предлозите „с“ и „със“!! А от този скандал е възможно да пострадат и другите предлози.

***

Гражданка от град „Търтей“ задава доста странен въпрос:

„Похапвам чесън цяла зима и реших да се образовам. Липсват ми 5-10 години четене на медицинска литература.  😀 Моля за преразказ, в крайна като имуномодулатор чесънът дали помага или пречи на нашата групичка? Благодаря!“

Какво нещо е чесъна, пробужда жаждата за знание, ама ако може това знание да е сдъвкано и изплюто. Енетелегентността на гражданката не буди съмнение: установила е, че й липсват 5-10 години четене на медицинска литература. Та затова хайде някой да вземе да й преразкаже таз литература, да се образова жената покрай пустия му чесън. Боже опази, сляпо да прогледне. На всичкото отгоре този гад – чесънът де, е заподозрян в подкрепа или във вреда на цяла фейсбук група. Ти да видиш пустия му чесън, какви необичайни таланти имал.

А отдолу, под туй писание, се е заформил страхотен дебат: гад ли е чесъна или приятел. А покрай чесъна са го отнесли и бая други зеленчуци.

***

Колко е хубаво да прочетеш интелигентно питане за… кожен проблем, например. Разбираш всичко от една дума, както е, например, във въпроса на гражданката от област „Червено смъдене“:

„Здравейте,може ли някой който има проблеми с кожата/зачервявне и смадене/какво ползва?Освен по лицето имам и по тялото“.

Жалко, че няма снимки, за да се убедим и верифицираме гореспоменатото твърдение. Подобна верификация се появява като необходимост, защото зачервяване и смъдене са две доста различни неща. Едното се проявява като реакция на кожата, а другото е усещане за тази реакция. Защото, както се досещате, може да има зачервяване без смъдене, смъдене без зачервяване, усещане без зачервяване смъдене… и т.н. И някак си не се разбира, каква е връзката между „може ли някой който има…“ и „какво ползва“. Е, не, не може да съм толкова дребнав! Добре, че и дума не обелвам за липсващите препинателни знаци.

***

Жителка на село „Дългожданно“ трепетно-разтревожено пита:

„Здравей те,има ли вече получили новите социални помощи? И ако има отговарят ли на информацията известен до сега?“

Да, има, има! И всеки лев отговаря на всеки информация… Някои май вече са се втъкали изцяло в Стамболската курвенция.