Етикети

, ,

На 4 февруари 2019 година Министерство на здравеопазването трябваше да представи анализ на данните за резултатите от работата на ТЕЛК-те в страната след въвеждането на новата Наредба за медицинска експертиза от 3 август 2018. Вместо това в публичното пространство бе лансирана някакви витиевата, лишена от смисъл, псевдофилософска логорея, от която става ясно (със сигурност), че МЗ не желае да представи катастрофалната картина, която се оформя в момента в страната. Нещо повече, разбрахме, че българинът става все по-здрав. Но затова след малко.

Прилагам целия текст на прессъобщението до медиите на МЗ, което ми бе предоставено от приятели журналисти, които все още са запазили чувство за гражданска отговорност и доблест.

„Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи анализ на действието на промените в Наредбата за медицинска експертиза през изминалите 6 месеца пред представители на организациите и сдруженията, които защитават правата на хората с увреждания. Анализът се базира на данните от ТЕЛК комисиите в цялата страна и жалбите, получени от граждани в НЕЛК за този период. Резултатите от него показват, че няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба. Изводите в анализа показват, че няма промяна в броя на жалбите. Отчита се динамика и отклонения в отделните възрастови групи, като причините за това са или в резултат на подобрен здравен статус или в резултат на административни решения на ТЕЛК комисиите, които в момента се проверяват, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Един от изводите в анализа е, че в самото начало на действието на новата Наредбата за медицинската експертиза са допуснати по-голям брой първоначални технически пропуски от страна на ТЕЛК комисиите при обработка на документите, но те са били отстранени в хода на работата им. Министерството на здравеопазването пое ангажимент да изпрати на неправителствените организации данните и информацията от системата на ТЕЛК и НЕЛК, за да направят собствен анализ на действието на Наредбата за медицинската експертиза през изминалите 6 месеца. До края на седмицата екипът на здравното ведомство очаква да получи и предложения от страна на неправителствения сектор за промени в сега действащата наредба, които да обсъдят на среща следващия вторник (11 февруари). Министерството очаква да получи от всички организации, включително и от Омбудсмана, постъпилите при тях жалби от прилагането на Наредбата за медицинска експертиза. Заместник-министър Начева обясни, че МЗ работи по мерки, които биха подобрили контрола и организацията на ТЕЛК. Краткосрочните мерки са свързани с промяна в системата на НЕЛК и ТЕЛК. „По-засилен контрол в целия ход на лечение на пациентите и така наистина хора, които са болни и с тежки заболявания, ще могат да бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК-комисия, но още от възникване на заболяването. Дългосрочните мерки, които бяха представени още лятото в МТСП, ще отнемат малко повече време. Те са свързани с цялостна промяна на оценка на работоспособността, посочи още Жени Начева. „Имаме намерения системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира не само със системата на Агенцията на хората с увреждания, но и със системата на НЗОК, като информацията ще обхваща целия здравен статус на лицата и решенията ще се взимат по-независимо. Електронният профил ще заработи през февруари, но той ще се надгражда с допълнителна информация“, заяви пред журналисти заместник-здравният министър“. (край на цитата)

От това словоблудство едва ли става ясно нещо по същество.

Великите и дълбокомъдрени мисли и заключения св свеждат до следното:

(1) „…няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба“.

Оставаше и да има. Тогава съвсем щеше да им „лъсне задника“, че поддържат и практикуват административен модел на инвалидността. Вероятно за администраторите това е важно, защото досега, при промяна на формулата, първоначално винаги имаше отклонения в тази посока.

(2) „Изводите в анализа показват, че няма промяна в броя на жалбите“.

Ето за този извод не можех да спя спокойно до сега. Притеснен бях за администрацията, как ще се оправи с огромния брой жалби. Информация и извод без всякакво значение по посока на поразиите, които върши новата Наредба и трагедията на хората.

(3) „Отчита се динамика и отклонения в отделните възрастови групи, като причините за това са или в резултат на подобрен здравен статус или в резултат на административни решения на ТЕЛК комисиите“.

Интересно е да се разбере, за каква точно динамика и за какви отклонения става дума. За кои възрастови групи? И какво всъщност означава всичко това.

Върха на наглостта и безочието е текста: причините за това са или в резултат на подобрен здравен статус или в резултат на административни решения на ТЕЛК комисиите“.

Подобрения здравен статус може да се види в случаите на отнемане на чуждата помощ и на статуса „лице с увреждане“ (все по административен път), в данните за смъртността на населението в страната, с други думи: ние сме съзнателни граждани, не боледуваме, а направо си умираме.

И това е прочит на прима виста и анализ без да се задълбочавам. Няма нито дума за това, какъв е относителния дял на лицата от 38 000-те явили се на ТЕЛК през периода, чийто процент трайно намалена работоспособност е бил намален драстично или достатъчно за да попаднат в по-ниско ниво на инвалидност или направо да оздравеят (административно) и да спестят някоя и друга жълтица за управляващите.

***

Има един въпрос, който се набива на очи. Защо от всички анализи и публични информации отсъства ролята на етноса за изявата и съществуването на една или друга тенденция. Данните по много показатели, свързани с ромите, „се давят“ и заличават в общата картина на проблемите. Не само тук и в тази област. Не съм виждал данни за продължителност на живота по етнически принцип, за болестност и заболеваемост (не че въобще има такава информация) и др., също Дори и да има (сигурен съм, че има), тя е засекретена, защото е твърде неудобна.

***

Цифрата 38 000 дочух в репортажа на НТВ, а репортерката, освен, че беше млада, блестеше с невежество, наглост и известна доза простащина. Но, да се върна към това, което исках да кажа с тази цифра на хората с увреждания или хората с инвалидност, или както там се изживяват. От толкова хиляди души днес на протеста я имаше 38 човека, я нямаше. На моя въпрос във ФБ отговориха 49 човека. При такава активност никаква информация от страна на МЗ не може да ме изненада. А „крещенето“, воеводските излияния в пациентските групи, ярко демонстрират безсилие. Така че мили хора си трайте и си теглете хомота – поне в това сте виртуози.

Картина на публикацията: Джейми Уайът. Портрет на свиня. 1970. Източник: https://artchive.ru/publications/3785~Svini_i_vysokoe_iskusstvo_8_kartin_dokazyvajuschikh_chto_eto_idealnaja_para?fbclid=IwAR399zgLyD6dsECI6lrvtgS6rxbQGOn98GeRx6GllkUQsCpPBiote7Uw1Ag

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама