Етикети

Щъкам си аз из т.нар. пациентски групи в социалните мрежи и изведнъж попадам на нещо като въпрос, нещо като изказване, изобщо като нищо на света, на един аристократ от столицата „Кифландия“:

„Възможно ли е на хумора съм от 18 месеца до момента кажи речи без болка но последния месец болката ме обвзе отново в гръбнака и вратът“.

Ето това е изказ на аристократ – грамотност и яснота. Всичко се разбира. Липсата на препинателни знаци е дребна, съвсем незначителна подробност от езиковия пейзаж. Само не разбрах, кое да е възможно? Това, че аристократът е на хумира от 18 месеца, или това, че е „кажи речи без болка“ (вероятно през същите тия 18 месеца), или това, че през последния месец тази неверница „болката ме обвзе отново“. Явно на аристократите мисълта им се движи със светлинна скорост и те не успяват да я следват, като я изписват. И не мога да реша: това проблем ли е, или е беда? Напаст някаква…!

***

Същият този аристократ пита и за друго:

здравейте група трябва някой с 50 прцента телк освободен от данък за мпс как се минава на преглед искат ли допълнително бележка от даначното че си освооден“.

И какво тук значи някакъв си правопис? И какво тук значи някакъв си словоред? Да, работата е ясна. Това е някакъв езиков вирус, който изяжда неродената още езикова култура. И за това лекарства няма открити! Няма!

***

Жител на село „Знаци“ пита:

ЗДРАВЕЙТЕ ГРУПА ИМАМ ЕДНО ПИТАНЕ МОГА ЛИ ДА ПОДАМ МОЛБА ЗА ЕНЕРГИНИ ПОМОЩИ АС САМ 3 ГРУПА КЪДЕ И КОГА И КАКВИ СА УСЛОВИЯТА БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО

Странен въпрос: „Мога ли да подам?…“ Ами преди да е опитал нещо никой не знае дали може или не може.

Така изписани – „енергини помощи“ – излиза, че този жител познава някоя богата г-жа, чието име е Енергина или Енергия и която раздава помощи. Та затова пита за „енергини помощи“, а не за „енергийни“ помощи.

Голяма загадка е тази 3 група. Къде се правят тези групи, защо са създадени, кой влиза и излиза от една група в друга… изобщо пълна мистерия. Ааа, сетих се, вероятно има предвид 3 група инвалидност? Но нали тези групи ги премахнаха още 2005 г., т.е в РеБе-то няма групи повече от 10 години.

И още нещо не разбрах. Като пита „къде и кога и какви са условията…“ за какво пита? За помощите на Енергина ли, или за 3-та група?

Абе, изяснявайте ги тези важни подробности, бре хора!

***

Роден в село „Грамотниково“ жител на село „Знаци“, пита ентелегентно:

„Първо да ви благодаря за приема в групата имам едно питане някакво мнение за доктор Иванова от СофияМед ревматолог“.

Аз за д-р Иванова не знам, но виж за д-р Петрова и сестра Георгиева мога да разказвам дълго и напоително. Много красиви жени, особено тази по-младата, Мария.

Само не разбрах кой в случая е ревматолог: д-р Иванова или „СофияМед“?

***

Две гражданки от град „Краткопитово“ задават следните въпроси:

  1. Здравейте препоръчайте ми лекарство за паразити ефикасно“. Ами препоръчвам Ви 5-антинеграмотин-3-антимързелин, съдържащ една запетая и преместване на една дума на мястото й. А, като хранителна добавка можете да използвате „Обяснин“ – за какъв паразит иде реч. Защото учените твърдят, че били ужасно много. Паразитите, де. Не препаратите!
  2. Здравейте група искам да ви попитам ако изследването Ана скрининг 1-100 има ли нещо тревожно“. Има, има. Но то се лекува с ограмотяване, а не с хапчета. Най-добре е да взимате по един черпак българска граматика, 6 пъти дневно, докато спрете да се тревожите.