Етикети

, ,

Хубаво е, когато млади, интелигентни и грамотни хора се включват в дискусия в някоя група. Прекрасно е, когато тези млади хора навлизат в публичното пространство бодро, грамотно и с много интелект, какъвто е случая с гражданин от град „Граматиково“, който пише „за пръв път в тази група“ (дай Боже да не е и за последен):

„Здравейте, пиша за пръв път в тази група. По повот на така наричаните резнати пенсии.

Социалната пенсия от НОИ около 33 до 40 лв и при мен е извадена тя отива заедно със социалните добавки където при мен са около 30 лв пък и към тях се добавят някакви допълнителни. Като го приеха изглеждаше доста гръмко но на практика не е точно така!

Успех на всички!“

Изглежда обаче, че при мен възрастта редуцира твърде интензивно „мърдането“ на „сивите клетки“, защото така и не разбрах (не бе, разбрах, ама с вазелин), какво казва гражданинът. Не знаех, че има „резнати пенсии“. Само да попитам, а клъцнати, лепнати, залепнати, закърпени и т.н. пенсии дали има?

Веднъж социалната пенсия извадена, втори път отива – ма къде се е запътила тая парясница? – „със социалните добавки“ и всичко това в компанията на някакви тайнствени, почти криминални, добавки. И все едни 30 лева щъкат ли, щъкат.

Но гражданинът си е интелигент. Схванал е най-важното. Каквото и да, нещата само изглеждат „гръмко но на практика не е точно така!“ Бедни ми, бедни приятелю, с това изречение изтри срама не само от себе си, но и срама на цял един неграмотен народ.

*****

Ето какво ни съобщава една жителка на село „Възмущение“:

„На истински болните хора режат процентите! Срещу пари дава и продължават да дават!По голяма корупция!Геноцид!

И аз съм възмутен до дъното на душата си. Ма как така ще им режат процентите на истински болните хора, бе! Това да не е пита кашкавал, та да режат. И какво е това лечение само с резане? Ох, момент: абе, за какви проценти става дума?

Не разбрах, кой дава и кои продължават „да дава“ срещу пари? За онази социална категория ли иде реч, дето си мисля? За онези честни труженички, обидно наричани „магистралки“… Неее, не може да е за тях. Ми тогава, за кого? Пълно объркване. И каква е тази корупция? Де я? Ами геноцида? Шах с пешката…

*****

Жител на село „Аферин Будалово“ отправя сърцераздирателен зов за помощ в размер на 60 лв.:

Здрвеите нождаясе от от финансова поможт от 60 лева срам мее да го кажа но наистина сам в труно положение на телк сам имам вазможноста да работия но ниямам пари за да си оправия докоментите живея сам в квартира и сам на 29 години ако ниякои има вазможноста да ми помогне с тази сума зада започна работа ще сам му много благодарен блиски сащо ми казаха че ниямат в момента а на мен ми трияват най касно понеделник следобет благодария и се извиниявам“.

Явно човекът (най-вероятно от цигански произход) е закъсал здравата и… „нождаясе от финансова поможт“. Интересно, къде е учил българската азбука, щото в писанието му липсват букви и звуци, например „ъ“ и „щ“ (възможно е липсите да се по-големи). Интересно, дали знае, какво е това запетая?

Аз може и да не съм прав, но това ми изглежда твърде плитка измама. Да не говорим за правописа: „нияма“ граматика, „нияма“ пунктуация… Нищо.

Мисля си: че ни направиха на маймуни – факт. Че народа изтрещя тотално – факт. Ама чак до такава степен… Не знам. И все пак, за циганин (ако е такъв) си е направо грамотен, та грамотен. Само не разбрах тюрлюгювеча с това „на телк сам имам вазможноста да работия но ниямам пари за да си оправия докоментите…“. За кои документи иде реч, и пишещия вероятно няма представа – тези за ТЕЛК, или тези за започване на работа. И ей такива нещица се случават в нашата мила ТАТКОвина. „благодария и се извиниявам“.

*****

Винаги се радвам, когато видя грамотно и интелигентно зададен въпрос. Ето какво и най-вече как пита гражданин от област „Джаста-прастово“:

здравейте,честито на Ивановците, при условие ,че на 1 февруари ми изтича телк решението ,кога би трябвало да получа писмо за подновяване“.

ТЕЛК никога не изтича. Нито през чешмата, нито през друг течности проводен механизъм/съоражение. Виж, експертното решение, е друга работа. То има срок, който може да изтече.

Треперете лекари от ТЕЛК, гражданинът ще Ви подновява – очаква „писмо за подновяване“ и доколкото мога да разбера ще подновява ТЕЛК-а.

***

И още един твърде интересен въпрос, който ме хвана натясно с една непозната думичка, която срещам за пръв път:

„Привет група, понеже днес дадох кръв и докато излезнат резултатите личната си замина а до понеделник ще ми е напремисъл, та молбата ми е дали някой може да каже дали е лошо положението, за което благодаря!“

Оказва се, че изразът „на премисъл“ е жаргонен израз, с който се изразява прекалено много мислене и премисляне за нещо/някой. Вероятно идва от глагола премислям. Ама думичка „напремисъл“ не открих де.

Дотук добре. Втората част на писанието е доста енигматична. Човекът пита дали положението е лошо, за което благодари. Да се чудиш сега, за какво благодари: за лошото положение ли – е, не вярвам да е чак такъв мазохист, за това, че някой ще му отговори или и за двете заедно?! Абе, карай, нали благодари човекът!

Божидар Ивков

Реклама