Етикети

, , , , ,

Нов механизъм за активизиране на имунната система, позволяващ на нейните клетки по-успешно да откриват и да унищожават раковите клетки. Това показват данните от изследване на учени от Harvard Medical School. По-конкретно това се отнася до клетките на рака на белите дробове и меланома.

Изследването е проведено от колектив учени, под ръководството на проф. Nick Haining от Харвард в сътрудничество с учени от няколко чуждестранни университета. Специалистите са се концентрирали върху механизма, който рутинно човешките клетки използват за определяне на своите виросоподобни гени, за да избегнат идентифицирането им като вируси. Оказало се, че при задържането на този механизъм имунната система по-успешно се бори с раковите клетки, като това най-добре се случва в случаите на рак на белите дробове и меланома. Известно е, че в момента има повече от 100 вида рак.

„Открихме, че ако блокираме споменатия механизъм, имунната система става значително по-чувствителна и много по-агресивна спрямо раковите клетки“ – казва проф. Erez Levanon, един от авторите на изследването.

Ученият добавя, че през последните години са разработени нова генерация лекарства срещу рака, чието действие се основава върху блокирането на белтъците, задържащи имунната активност срещу раковите клетки. Тези лекарства показват много висока степен на ефективност в борбата с няколко вида новообразувания.

Тазгодишната Нобелова награда за медицина беше присъдена на James Allison и Tasuku Honjo именно за откриването на ключовите гени на този механизъм. Тези лекарства, обаче, въпреки своята ефективност, помагат при ограничен брой пациенти.

„Надяваме се, че нашето откритие ще направи възможно разработването на още по-добри методи, подпомагащи активността на имунната система при атаката на раковите клетки. Много фирми вече са започнали работа върху лекарства, действащи на основата на този механизъм“ – обобщават авторите на изследването.

Източници: PAP/RZ (2019) Naukowcy: jak skłonić układ odpornościowy do skuteczniejszej walki z nowotworami.W: Rynek Zdrowia z 07 stycznia 2019

Ishizuka, J. J., Manguso, R. T., Haining, W. N. et al. (2019) Loss of ADAR1 in tumours overcomes resistance to immune checkpoint blockade. In: Nature, volume 565, pages 43–48. https://www.nature.com/articles/s41586-018-0768-9.

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама