Етикети

, , , , ,

Писмовната активност на жителите на село „Презпросотово“ в пациентските групи на Фейсбук, е впечатляваща. Дори безплатни съвети предоставят, гарнирани с героизма на личния пример:

„Взимам всякакви боклуци нищо не помага поне ги сменяй сега съм с ароксия скъпа е ама действаше ми 10 Тина дни и ги изхвърлих сега ще пробвам някой друг боклук“.

Този жител пътува в граматическите времена, сякаш притежава времева капсула. Вероятно това измамно усещане идва от „боклуците“, които – макар и скъпи – консумира. На такъв титан е простена липсата на пунктуация. Не е ясно обаче, от къде се снабдява с боклуци, като „ароксия“ (вероятно се има предвид аркоксия?!). От столичното бунище, или от някой склад за търговия на едро, или… може би (все пак), от аптека.

*****

Гражданин от град „Дълбока грижа“ пита:

„Добър ден група искам да попитам моя приятелка е 95%вид и степен на увреждане с чужда помощПротивопокзни условя на труд Всякъв вид труд.Така и пиш е в решението.Тя има желание да бъде полезна на общтеството с глвата с ръцете умее да работи.Влезе ли в сила закон в който всеки инвалид има право на работа.Моля за съвети и мнения по въпроса.Благодаря предварително“.

Отново се изгубих в лабиринта на мисловната изтънченост на моите сънародници. 95% – обозначава само тежестта на увреждането, но не и вида му. Не за друго, а защото в случая няма как количеството да се приеме за качество, а качеството за количество… Дълбочината на мисълта на този господин предизвика в мен безкраен мисловен смут и безпокойство, защото не разбрах кое е вярно: (1) може да бъде „полезна на обществото с главата с ръцете“ или (2) „с глава с ръцете умее да работи“. Може би и двете?!

Когато прочетох следващото изречение изпаднах в ментална кома, защото разбрах, че се очаквал закон, „в който…“. Не знаех, че се работи в закона. Чувствам се измамен – вероятно ако работиш вътре в закона плащат много повече.

*****

Набезите на жители на село „Презпросотово“ в пациентските групи на Фейсбук не спират. Поредният грамотник от енската академия на науките пита:

„Здравей те на всички искам да попитам имали някои който има проблем с неговото вратле и да ли има лечение моя врат не мога да го въртя много нито нагоре нито на долу нито ляво и дясно и ако се помача с насила и ми се замайва главата“.

За да не Ви се замайва главата не го „помачвайте“ това вратленце „с насила“. А лечение има за всичко, друг е въпроса, какъв е резултата от него. А, и още нещо. Не се опитвайте да си въртите врата „нагоре… и на долу“, а само „ляво и дясно“, защото врата не е лост на скоростна кутия, за да следва посоката „нагоре на долу“.

Добре ще е да движите врата си във всички посоки, а да не се заигравате с него, като с пумпал… Не за друго, не помага! А вероятно и вреди…

*****

Във връзка с горното писание се е изказал изключително компетентно и краля на езика… Като прочетох експертното кралско мнение изпаднах в дълбока умствена и мисловна анкилоза, придружена с тежка мозъчна регидност и тотален функционален блокаж на клетките на мозъчните клетки.

„Здравей И аз съм с (…) имах тъкав проблем скованост на врата не можех да си въртя главата всеки ден ходех на физиотерапия масаж и на фитнес по2часа но нищто болки на врата и гръбнака почнах да рова ис интернет със лекарите всеки ден ходех правих много рентгенови снимки но нищто почнах да си направя у дома масаж на цяло тяло от връвта до селият гръбнак крака стапала ръсе всеки ден п15минути стоях изправен с книга на главата п1минути когото се дя да гледам телевизия стоях с книга на главата п15минути когото седя слагам възглавницата на кръста и седя изправен всеки ден лягам с малка възглавницата изведнъж ми се спука вратът и гръбнака почнах пак да се масажите от връвта до селият гръбнака ходех вкъщи със книга на главата и най вече от време на време хващат косата си и дърпаш на заде проблемът ми със връта отшумя сега си въртя главата нормално опитайт успех“

Този факир на самолечението е достигнал висоти, немислими за съвременната кинезитерапия: „…почнах да си направя у дома масаж на цяло тяло от връвта до селият гръбнак крака стапала ръсе…“. Не разбрах обаче, дали врата му е като връв или ползва някаква връв вместо врат?! Лично аз, макар и да не съм нито лекар, нито кинезитерапевт за първи път чувам, че е възможно да се случи такова събитие с нечие тяло – „изведнъж ми се спука вратът и гръбнака…“. След спукването на врата и гръбнака, краля изобретява изключително иновативни и креативни реахбилитационни методи: ходене „вкъщи със книга на главата и най вече от време на време хващат косата си и дърпаш на заде“. Нали разбрахте – „на заде“ не на преде. Резултатът е направо тип Нобелова награда: „… проблемът ми със връта отшумя сега си въртя главата нормално…“. И ето тук се успокоих, олекна ми. Така де, крал и да не може да си върти връвта… Някак си обидно е.

Божидар Ивков