Етикети

,

Ето какво споделя жител на село „Презпросотово“:

„Хора получих замайване и от тогава се стреснах стана 4 месеца нонстоп на 2-рия месец ми откриха киста на синуса и УНГ ми каза че е от това правиха ми скенер няма нищо освен кистата която излезе нямам болки във врат гръб никаде нали не е от (…) явно иска време от операцията минало е месец и половина а невролози ми казват че е от стреса и е на психическа основа и трябва спокойствие как мислите скенер хубав след УНГ всичко ок и всякакви кръвни изследвания хубави дайте мнение 🙂 защото хапчета за замайване не ми помагат а то е постоянно без да спира“.

Не знам за теб читателю любезни, но аз се изгубих в дебрите на тази академична мисъл. Явно, аз не съм модерен човек, защото все още ползвам тук там препинателни знаци. И въпреки това научих нещо ново. Разбрах, че УНГ говори и то много смислено говори. Не лекарят, специалист по Уши, нос и гърло (УНГ), а самото УНГ. Брей, докъде се е развила науката!

„Писателят“ иска мнение от съгрупниците си, но поне аз не можах да разбера, за какво мнение пита. За „всякакви кръвни изследвания хубави“, или за „трябва спокойствие“, или за „скенер хубав след УНГ“, или за всичко това взето заедно. Разбрах само, че „скенер хубав след УНГ“. Чудесно, защото ако беше преди УНГ, един Бог знае, какво щеше да се случи.

*****

Хората са модерни не само на село, но и в големите градове. Гражданка от град „Тревога“, разтревожено пита:

Здравейте… ако може някой които има моя проблем нека ми помогне от около седмица имам болки по целия гръбнак възможно ли е отгръбнака да дава отражение за болки ниско в дясно на корема и да неможе да контролира кръвното ту ниско ту високо ревматоложката ми каза да възможно е Бехтерев уврежда всички органи БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Вече започвам да придобивам комплекси за малоценност и трайна мисловна изостаналост, породени от постмодерната вербална/писмовна сложност на езика ни.

Винаги съм си мислил, че има разлика между „които“ и „който“, а сега се оказва, че такава изобщо не съществува. Освен това, доколкото ми е известно, „Бехтерев“ е фамилията на световно известен руски неврофизиолог, за когото се смята, че е откривател на болестта на Бехтерев (анкилозиращ спондилит), а не фактор, който „уврежда всички органи“.

*****

Гражданка от град „Медицина до колене“, търси съвет. Тя пише:

„Здравейте! От няколко дни ми се появиха някакви петънца по деколтето и в основата на врата. Нито болят,нито сърбят. На някой случвало ли се е, дали е от (…)? Пия по 1/2 (…) през ден ( пробваме да го спирам ) и по 1 (…). Чудя се дали да увелича (…) на 2×1, и евентуално някакъв съвет дали да ги мажа с нещо?…“

Ето това са съвременните технологии, появяват петънца и „по деколтето“, „и в основата на врата“. Да се чудиш деколтето и основата на врата от една и съща материя ли са направени/създадени!!! Жената явно е притеснена, защото май е започнала да получава нещо като халюцинации или раздвоение на личността, иначе как ще „пробваме да го спирам“. Силно притеснена гражданката започва да разсъждава дали да увеличи приема на едно от лекарствата „на 2×1“ и тук настъпва пълно объркване за мен. Не мога да реша дали иска съвет да маже с нещо петънцата по врата и деколтето, или двете таблетки от лекарството! Ей, това пациентските групи са велико нещо, могат напълно да изместят и заместят лекарите и медицината.

*****

Друг жител на село „Презпросотово“ пише:

„Здравейте боледувам от (…) от една година съм на биологично лечение с (…), несъм много доволен…само аз ли не получавам достатачно подобрение или има и други,какво да направя за да спра тези болки и развитието на болестта,защото започна и вратами да ме боли“.

Явно на този господин клавиша за интервал между думите е повреден. И не само. Сега, проблемът на човека е сериозен, но не разбирам защо самият той се отнася към него несериозно. Вместо да търси лекарска помощ пита лаици „какво да направя за да спра тези болки и развитието на болестта“. Аз като лаик бих го посъветвал да спре да прави това, което прави в момента и да вземе да се посъветва с лекар. Иначе може да прави каквото му душа иска, включително да пие една ракия. Може пък да му дойде акъла. Знае ли човек…

Божидар Ивков