Етикети

, , , , ,

Световната здравна организация (СЗО/WHO) предупреди в понеделник (3 декември 2018 г.), че редакцията на гени „може да има непредвидени последици“; СЗО създава екип от експерти, които ще изследват етичните и социалните аспекти на този въпрос, както и въпросите, свързани със сигурността и ще разработи насоки.

„Редакцията на гени може да има непредвидими последици, това е неизследвана област и проблемите трябва да се разглеждат сериозно“, е казал генералния директор на СЗО г-н Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той е съобщил още, че СЗО събира екип от експерти за работа със страните-членки, „за да направим всичко, което е по силите ни, за да сме сигурни, че всички въпроси, етични, социални или също въпросите за безопасността, ще бъдат изяснени, преди да се извърши каквато и да било манипулация“, т.е. манипулация с гени.

В четвъртък (29 ноември 2018 г.) министерството на науката и технологиите на Китай е наредило на научния екип, под ръководството на He Jiankuia да преустанови изследванията си. Ученият предизвика буря сред академичната общност с твърдението си, че е модифицирал гени на наскоро родени близнаци. Той съобщи, че в Китай са се родили първите в света деца – с псевдоними Лулу и Нана, с модифицирани гени. Извършената интервенция в ембрионите, е основана на метода CRISPR/Cas9. Трябвало да бъде отстранен гена CCR5 и с това да осигури на децата имунитет срещу зараза с вируса HIV.

Твърденията на He, които не бяха независимо потвърдени, предизвикаха широк негативен отзвук. Върху учения се посипа критиката на китайски и задгранични учени.

He смята, че резултатите от неговите изследвания са в състояние да помогнат на милиони хора, засегнати от генетични заболявания. Ученият е съобщил, че смята да наблюдава децата през следващите 18 години, дори и след това, ако самите те изразят съгласие..

На филм, поместен в интернет, He е изказал своята позиция, че генното инженерство „е и трябва да остане лечебна технология“.

„Неколкократното повишаване на интелигентността или избирането на цвета на косата или очите, не е нещо, което прави родителите обичащи децата си. Това трябва да бъде забранено“, е казал ученият.

*****

Общоизвестна е ролята на Алберт Айнщайн в процеса на създаване на атомната бомба. Ето какво казва на друг голям учен след като реално осъзнава разрушителната сила на бомбата: „Аз направих най-голямата грешка в живота си, когато написах писмото до президента Рузвелт, в което препоръчвах да се направи атомна бомба“. Колкото и както да е съжалявал Айнщайн за своята грешка, това не е могло да спре веднъж започнатото производство на разрушение, страх, страдание и ужас в особено големи размери. Днес сме в същата ситуация, когато става въпрос за генно инженерство. Каквито и да било изявления на учените не могат да предотвратят риска от „лудостта на човечеството“ и неконтролируемата жажда и стремеж за власт и доминация, както на отделни нации, така и на отделни хора. Безконтролното заиграване – колкото и невинно да ни се представя – с генетиката и съвременните технологии е много сериозна крачка към превръщане на научно-фантастичните филми за война между хората и машините в ужасяваща реалност.

В заключение ще напомня две мисли на Алберт Айнщайн, които са напълно валидни и днес. Мисли, които поне аз приемам като леми:

„За съжаление вече стана очевидно, че нашата технологичност задмина нашата хуманност“ и

„Технологичният прогрес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник“.

Източник: PAP/RZ (2018) WHO zapowiada przygotowanie wytycznych w sprawie edycji genów. W: Rynek Zdrowia z 03 grudnia 2018. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/who-zapowiada-przygotowanie-wytycznych-w-sprawie-edycji-genow,189993,11.html

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама