Етикети

, , , , , , , , , , ,

Както обяви наскоро Gilad Gome, изследовател и преподавател в Университета в Тел Авив, завършил Singularity University в Силиконовата долина, идват времена, когато вместо лекарят, който препоръчва терапията и изписва лекарствата, и медицинската сестра, която взима кръв, ще бъде достатъчен мобилен телефон с апарат за медицинско самоуправление.

Singularity представлява общ проект на Гугъл и НАСА, които всяка година канят най-добрите учени в стажантската си програма. В Singularity University е била формирана група (miracle – чудо и oculus – око), която е създала метод за откриване на биологични маркери в кръвни проби с помощта на… специален апарат в смартфона.

Miroculus е бил създаден, за да направи възможно по-ранното откриване на рак, но се оказало, че медицинското самонаблюдение има по-голямо приложение. Той може да помогне за ранното откриване на болестта на Алцхаймер. Смята се, че ключови за развитието на болестта са белтъците beta-amyloid, които нормално се срещат в мозъка.

Днес учени от Канада работят върху метод, който ще им позволи да „надникнат“ в мозъка през окото на човека. Защото се оказало, че болестта оказва влияние също и върху ретината на хората с болестта на Алцхаймер. Gilad Gome прогнозира, че когато се научим как да разпознаваме тези промени, технологията ще бъде прехвърлена на мобилни телефони. Той споменава множество нови апликации, които ще намерят приложение благодарение на смартфоните: сензор, който ще направи възможно ултразвуковото изследване на бременни жени при домашни условия, диагностични тестове, използващи изображение на пръстов отпечатък или тест при домашни условия за плодовитост.

Ученият твърди, че наближава времето, когато ще бъде възможна автодиагностика според желанията, без участието на лекари, медицински сестри и високо специализирани и скъпи уреди. И колкото повече изследвания бъдат проведени, толкова по-точна ще бъде нашата биологична база на дизайна. Той прогнозира също, че в даден момент някои медицински програми ще станат по-добри от лекарите.

***

Става дума за навлизане на изкуствен интелект в медицината. Надявам се това да не се случва в близките години, защото в това е скрит огромен риск, дори само поради това, че днес никой няма никаква представа и сигурност как ще се държи подобен интелект. Ние дори не сме наясно с какви точно рискове ще се сблъскаме при навлизането на подобни технологии в живота ни. Нямаме и най-малка представа как всичко това ще се отрази върху мозъка и до какви промени ще доведе това.

Лично аз съм убеден, че всеки учен, който работи в тази посока не трябва да забравя мислите на Айнщайн: „Технологичният прогрес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник“, защото „За съжаление вече стана очевидно, че нашата технологичност задмина нашата хуманност“.

Източник: GW/RZ (2018) Naukowcy: nadchodzą czasy autodiagnostyki na życzenie, bez udziału lekarzy. W: Rynek Zdrowia z 02.11.2018 http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/naukowcy-nadchodza-czasy-autodiagnostyki-na-zyczenie-bez-udzialu-lekarzy,189074,11.html

доц. д-р Божидар Ивков