Етикети

, , , , ,

Независимо, че порнографията е широко разпространена, особено в интернет, секса остава една от темите табу в европейския културен кръг. Още по-тежко табу е сексът при хората с видими увреждания, в т.ч. предизвикани от ревматоидни заболявания. Често дори темата секс е обвита плътно от силни предразсъдъци, негативни стереотипи и невежество. Самите хора с ревматоидни заболявания често реагират негативно на въпроси, свързани със секса. Много често могат да се чуят коментари от рода на: „Какъв секс, когато имам силни болки“? И така, възможен ли се секса при наличие на ревматоидно заболяване и преживяване на силна хронична болка?

Хронична болка и секс

При наличието на болка много често се ограничава удоволствието от секса. Много са факторите, които могат да окажат благотворно влияние върху възстановяването – изцяло или частично – на сексуалната активност и постигане на удовлетвореност от половите контакти. Такива фактори са: обезболяващи лекарства, разнообразието на половия живот, адаптиране на формите на сексуална активност към актуалното здравословно състояние, снижаване сила на болката и повишаване на физическите възможности, взаимно разбирателство и нежност между партньорите и др.

Потребностите от физическа и емоционална близост са също толкова важни, колкото и другите основни, ключови потребности на човека, като например хранене и сигурност. Една от най-важните потребности е свързана със сексуалността. Установено е, че физическата близост помага за удовлетворяването на потребността от любов/обич и принадлежност. Сексът от своя страна е израз на обща удовлетвореност от живота, негов естествен елемент. А освен всичко друго е и важен аспект от идентичността на човека.

Хроничните заболявания, в т.ч. особено ревматоидните, както и придружаващите ги често проблеми с наличието на болка, в много случаи се превръщат в част от живота и значим елемент от ежедневното функциониране. Тогава човек спира да чувства удоволствието от сексуалните усещания и преживявания.

Хроничната болка, която е в състояние да затруднява секса, може:

  • да бъде последица от травма, например счупване,
  • да е „рожба“ на хронично заболяване, което има сериозно влияние върху общата физическа кондиция и подвижност, например ревматоидните заболявания,
  • да бъде последица от новообразувание,
  • да произлиза от процесите на стареене на опорно-двигателния апарат,
  • да бъде следствие от хирургична интервенция и др.

Именно хроничната и засилваща се по време на физическа активност болка може да се превърне в голяма пречка или бариера пред правенето на секс. Хората, които изпитват средно силна или силна болка обикновено избягват секса, защото свързаната с него физическа активност повишава проблемите и негативните усещания, свързани с болката, които от своя страна заглушават, затъмняват или направо унищожават удоволствието от сексуалните контакти. На пръв поглед изглежда, че най-простият начин за справяне със ситуацията, е приемът на обезболяващи лекарства. Това е твърде специфичен подход, свързан с множество рискове. Винаги обаче, съществува необходимостта от нормално функциониране, в т.ч. и реализацията и задоволяването на сексуалните потребности.

Психика, болка и секс

Доброто самочувствие е необходимо за добрия сексуален живот. Когато хроничната болка предизвиква физически проблеми, извършването на ежедневните задължения се затруднява или става невъзможно, понижава се самооценката и чувството за собствената привлекателност на човека. Това неминуемо оказва негативно влияние върху съжителството на двамата партньори. Съзнанието, емоционалното и физическото отдалечаване засяга и партньора, задълбочава в човека с хронична болест страховете, опасенията, чувството за вина и негодувание. При такива случаи помощта на психиатър или психолог може да се окаже много важна. Разговорът и взаимното разбиране позволява да се закрепи здравината на връзката, в т.ч. и в областта на секса.

Възстановяването на емоционалната близост е необходима за извършване на следващата крачка – възстановяване на физическата близост. Първоначално партньорите могат да имат физическа близост с цел да опознаят своите тела, като в началото не докосват половите си органи. Тук е важно да се установят приятните сензорни преживявания, а не концентрация върху оргазма. Това е важно не само за много необходимата „увертюра“, но и за научаването на какъв вид докосване и стимулация доставят най-голямо удоволствие на партньора и – най-важното – не причиняват болка или неприятни усещания.

Болестта и сексуалните пози

Половият акт не е единствената форма и източник на удовлетвореност от физическата близост. За хората с хронична болка, с нарушения в подвижността, разнообразяването на сексуалния живот може да се постигне чрез докосване на партньора, изработване на най-удобната поза, но също и чрез мастурбация или използването на вибратор.

  • Откриването на тайните на тялото на партньора чрез докосване винаги е вълнуващ начин за изразяване на чувствата. Това може да бъде прегръдка, нежно потупване, галене, масажиране или целуване. Всяка форма на докосване повишава чувството за близост.
  • Petting/петинг – стимулиране органите на партньора с ръце. Това позволява в много голяма степен да облекчи сексуалното напрежение и много често да се постигне оргазъм.
  • Мастурбацията е действие, обвито в мъглата на предразсъдъците и табутата, на невежеството и негативните стереотипи. Всъщност това е метод за задоволяване или самозадоволяване на сексуалните потребности.
  • Използването на вибратор може да достави удоволствие, както без физическото присъствие на партньора, така и с негова помощ. Това е добър начин да се разнообрази сексуалния живот на двойката.
  • Оралният секс може да се превърне в разнообразяване или алтернатива на традиционния полов акт. При оралния секс единият от партньорите може да остава изцяло пасивен, докато другият партньор задоволява неговите сексуални потребности. Едва ли е необходимо да казвам, че този вид секс изисква много добра хигиена, доверия и уважение между партньорите.

Едно от най-трудните и най-важни неща и/или задачи за хората с ограничена подвижност и изпитващи хронична болка, каквито са например случите например при хора с ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, фибромиалгия и др., е намирането на най-подходящата за тях сексуална поза. Тук на помощ могат да дойдат различните наръчници, описващи различни видове на сексуалното изкуство.

Добре би било преди секса човекът с хронична болка да приеме предписаните му лекарства с цел да редуцира болката и да изпита по-голяма наслада от сексуалния контакт.

Добрите сексуални контакти, освен че възвръщат доброто самочувствие, също могат сами по себе си да редуцират хроничната болка, защото по време на секс организма отделя естествени болкоуспокояващи субстанции, които се наричат ендорфини.

Чувството за близост и пълнота в контактите с партньора повишават силите за по-успешна борба с хроничните болест и болка.

Ревматизмът има връзка със секса

Тази връзка може да се наблюдава, когато човек се заразява с хламиди или други бактерии, пренасяни по полов път. Хламидите имат способността да проникват чак до ставите и да предизвикват възпаление на ставите – т.нар синдром на Ройтер. Оказва се, че това е най-честото заболяване при младите мъже. Може да бъде лекувано с антибиотици, а лечението може да продължи до половин година.

Заключителни бележки

Когато между партньорите съществува любов, доверие, взаимно уважение и съгласие, нито една сексуална техника не може да се разглежда като извращение или като недопустима.

Любовта, доверието, уважението, поставянето на мисълта за другия пред мисълта за собственото удоволствие, съгласието – това са „вълшебните“ ключета към сексуалното здраве и възможно най-пълното задоволяване на сексуалните потребности, както и за задоволяване на всички останали потребности, породени от и във връзка със съвместния живот на мъжа и жената.

Източници: Wójcik, M. (2013) Choroba i ból a seks. https://wylecz.to/zdrowie-a-seks/choroba-i-bol-a-seks/

Osiem prawd o reumatyzmie. http://www.byczdrowym.info/kosci-i-stawy/osiem-prawd-o-reumatyzmie

доц. д-р Божидар Ивков