Етикети

, , , , , ,

Идеалната продължителност на съня през нощта е между 6 и 8 часа. Това показва анализа на изследвания, в които са участвали над 1 милион човека. По-краткия или по-дългия сън се свързват с риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Колектив от Центъра за хирургия на сърцето „Онасис“ в Атина са анализирали 11 публикувани през последните 5 години изследвания, в които са взели участие над един милион човека без сърдечно-съдови заболявания. Целта на проекта е била да се провери зависимостта между продължителността на съня и здравето на кръвоносната система.

Получените резултати изследователите са представили по време на Европейския конгрес на кардиологичното общество.

„Една трета от живота си прекарваме спейки, но знаем малко за влиянието на тази биологична потребност върху сърдечно-съдовата система“ – казва авторът на анализа д-р Epameinondas Fountas.

Учените са сравнявали три групи лица, спящи през нощта: (1) по-малко от 6 часа, (2) от 6 до 8 часа и (3) повече от 8 часа.

Оказало се, че ако става дума за продължителността на съня, най-полезен е този, попадащ в „златната среда“. Хората, които спели по-малко от 6 часа през нощта били с 11% по-застрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с групата, спяща 6-8 часа, а тези които спели над 8 часа били изложени на същия риск с 33% повече.

„Нашите резултати показват, че твърде малкото или твърде многото спане са вредни за сърцето. Необходими са следващи изследвания, за да се изясни защо се случва така. Знаем, че съня влияе върху такива биологични процеси, като метаболизма на глюкозата, налягането на кръвта и възпаленията, а всички те оказват влияние върху развитието на сърдечно-съдови заболявания“ – казва д-р Fountas.

„Ако спите малко или много една нощ, това по-скоро няма да повлияе негативно на здравето, но все повече доводи има за това, че трябва да се избягва продължителното недоспиване или прекомерно спане“ – добавя изследователя.

Учените препоръчват прости начини за справяне с продължителността на съня: лягане и ставане по едно и също време, избягване вечер на алкохол и кофеин, здравословно хранене и физическа активност.

Източник: PAP/RZ (2018) Idealna długość snu? Naukowcy znają już odpowiedź. W: Rynek Zdrowia z 27 sierpnia 2018. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/idealna-dlugosc-snu-naukowcy-znaja-juz-odpowiedz,186978,11.html

Снимка: https://pixabay.com/bg/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-1151351/

доц. д-р Божидар Ивков