Етикети

, , ,

Затоплянето на климата предизвиква нарастване на случаите на самоубийства – показват данни от изследвания, публикувани в „Nature Climate Change“.

Учени от Станфордския университет в Калифорния сравнявали исторически данни за средните температури в САЩ и Мексико и броя на самоубийствата  в тези страни, информира „Rzeczpospolita“.

Изследователите анализирали също и езика на повече от половин милиард „туита“ в социалната мрежа „Туитър“, за да проверят как по-високите температури влияят върху психичното самочувствие на хората. Те изследвали например дали в горещи дни постовете в „Туитър“ съдържат по-често такива думи, като „самотен“, „затворен“ или „самоубийствен“. Открили доводи, че високите температури провокират, както повишаване на показателя за самоубийствата, така и по-честото използване на депресивен език в социалните мрежи.

Резултатите показват, че в случаите на нарастване на средните температури с 1 градус по Целзий, средно месечния брой на самоубийствата в САЩ е нараснала с 1,5%, a в Мексико с 2,3%.

Учените оценяват, че тези последици не намаляват с времето, което насочва към извода, че хората не са се приспособили към климатичните промени. В тази връзка те предвиждат, че до 2050 г. затоплянето на климата може да доведе до десетки хиляди допълнителни самоубийства.

*****

В никакъв случай не подценявам и не омаловажавам работата на колегите си и получените от тях резултати. Според мен обаче, самоубийството е продукт на сложно влияние комплекс от на нервно-психични, социални, климатични и други фактори от физическата среда. Например климата влияе в комбинация с драстичните социални неравенства, липсата на житейска перспектива, продължителния живот с относителна или абсолютна бедност, липсата на достъп до здравеопазване, трайната депривация, високите равнища на несигурност и неопределеност и др. Това са фактори, които си влияят един на друг и едновременно с това атакуват човешката психика, т.е. тук трябва да се говори за синергично и взаимно засилващо се влияние на множество фактори. Така или иначе, данните и резултатите са сериозни и притеснителни.

Източници: Rzeczpospolita/RZ (2018) Badania: upał wpływa na wzrost liczby samobójstw. W: Rynek Zdrowia z 18 sierpnia 2018 http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-upal-wplywa-na-wzrost-liczby-samobojstw,186743,11.html

Burke, M., F. González, P. Baylis, S. Heft-Neal, C. Baysan, S. Basu (2018) Higher temperatures increase suicide rates in the United States and Mexico. In: Nature Climate Change, 8, pp.723–729

Снимка: http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-upal-wplywa-na-wzrost-liczby-samobojstw,186743,11.html

доц. д-р Божидар Ивков