Етикети

, , , , , , , , , , , ,

Според данните от най-новото изследване честите заболявания на очите могат да предизвикат атака на собствените имунни клетки на болния върху неговия организъм. Учените подозират, че по подобен начин могат да се развиват също и други болести на нервната система.

Изненадващи резултати са получили екип от учени от Massachusetts Institute of Technology (MIT) и Massachusetts Eye and Ear, които показват, че заболяването се причинява от Т-лимфоцитите, които са били активирани за действие от бактерии, които обичайно живеят в тялото на човека. Ако тези резултати се потвърдят, това може да означава напълно нов поглед върху болестта.

„Откриват се възможности за нов подход за превенция и лечение на глаукомата“, казва проф. Jianzhu Chen от MIT, който е един от авторите на статията, публикувана в научното списание „Nature Communications“.

Досега се знаеше, че един от най-важните рискови фактори за болестта е повишеното очно налягане. Често този симптом се появява с възрастта, когато се стига до запушване на слъзните канали.

Състоянието на много хора се влошава независимо от изравняването на очното налягане – нещо, което забелязали и изследователите при експериментите с мишки.

„Това ни доведе до идеята, че нарастването на очното налягане може да предизвиква някакъв прогресиращ процес и първата ни мисъл бе свързана с идеята дали не става дума за имунната реакция“ – казва проф. Dong Feng Chen от Massachusetts Eye and Ear.

Изследването на мишки с глаукома показало наличие в очите им на Т-лимфоцити – клетки на имунната система, които не трябвало да се намират там. Защото обикновено те са възпирани от кръвно-ретинална бариера. Оказало се, че нарастването на очното налягане уврежда тези бариери и прави възможно нахлуването на лимфоцитите. Последвалите опити потвърдили този факт. Мишките, лишени от Т-лимфоцити не боледували, въпреки повишеното очно налягане.

Поредните тестове показали, че предизвикващите глаукома лимфоцити атакуват т.нар. термични шокови белтъци, които помагат на клетките да се справят с уврежданията. В нормални условия лимфоцитите не трябва да атакуват собствените клетки на организма. Авторите на изследването открили обаче, че болестотворните лимфоцити по-рано са реагирали на термичните шокови белтъци на бактериите. Тези частици са подобни при различните организми и контактът с тях може да предизвиква реакция на белтъка на собствения организъм и неговите клетки. Когато при по-нататъшните изследвания учените се опитали да предизвикат глаукома в мишки, лишени от бактериите, болестта не се проявила.

Изследванията на пациенти с глаукома показали, че те имат пет пъти повече  Т-лимфоцити, реагиращи на термично шоковия белтък в сравнение със средностатистическия човек.

Досега изследователите не са потвърдили, че болестта се причинява от контакт с определена бактерия, но според тях вероятно може да бъде провокирана от реакция на различни щамове.

Смята се, че откритието отваря пътя за последващи изследвания. Изследователите искат да проверят дали в развитието на болестта взимат участие и други елементи на имунната система, а също дали по подобен начин могат да възникват и други неврологични болести, например заболявания на мозъка. „Това, което научихме за окото може да се отнесе и за мозъка и с времето е възможно да се изобретят нови методи за лечение и диагностика“ – смята проф. Dong Feng Chen.

*****

Само ще припомня, че на 27 май 2016 година в моя блок публикувах материал, озаглавен „Имунна система и ревматични болести“. Ето какво съм написал в края на материала: „Съвременната парадигма за същността на ревматичните заболявания, поне на мен така ми се струва, е непълна. Според мен произходът на автоимунните заболявания, в т.ч. и ревматичните, трябва да се търси в нарушаването на хомеостазиса (равновесието) при взаимодействието между генома и микробиома на човека“.

Вероятно тази моя идея намира, макар може би и косвено засега, потвърждение в получените и представените по-горе резултати за глаукомата и за нейния механизъм на възникване.

Източници: PAP/RZ (2018) Badania: jaskra może być chorobą autoimmunologiczną. W: Rynek Zdrowia z 13 sierpnia 2018. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-jaskra-moze-byc-choroba-autoimmunologiczna,186604,11.html

Huihui Chen, Kin-Sang Cho, T.H.Khanh Vu, Ching-Hung Shen, Mandeep Kaur et al. (2018) Commensal microflora-induced T cell responses mediate progressive neurodegeneration in glaucoma. In: Nature Communication, DOI: 10.1038/s41467-018-05681-9. https://www.nature.com/articles/s41467-018-05681-9.pdf.

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама