Етикети

, , , , , , , , , , , , ,

Белтъчините, съдържащи се в соята, могат да противодействат на негативното влияние на менопаузата върху състоянието на костите и метаболизма при жените. Това са открили учени от Университета на Мисури.

Известно е, че остеопорозата, намалената физическа активност и наднорменото тегло са сериозни здравни проблеми за жените в периода на менопауза.

„Открихме, че всички жени могат да подобрят издръжливостта на костите си, като добавят в хранителната си диета малко продукти на основата на соя, например тофу и соево мляко“ – казва проф. Pamela Hinton, водещия изследовател при това изследване. „Смятаме, също така, че диетата основана на соя може да подобри общия метаболизъм на жените след менопаузата“.

Проф. Hinton, заедно с проф. Victoriа Vieira-Potter, съавтор на изследването, изследвали влиянието на диета, богата на соя и диета, богата на царевица върху специално подготвени лабораторни плъхове.

На половината животни били отстранени яйчниците, за да се симулират хормоналните условия, подобни на тези, които се развиват в организма на жената след менопауза. Физическата активност на животните също била ограничена. Втора група плъхове, с правилно функциониращи яйчници, била използвана като контролна група. След това било сравнено влиянието на диети, богата на соя и бедна на соя (основана на царевица), върху издръжливостта на костите и метаболитните функции на животните от двете групи.

Оказало се, че големите пищяли на плъховете, които били хранени със соя, били значително по-издръжливи в сравнение с пищялите на плъховете, хранени с диета, богата на царевица. И при това независимо от нивата на хормоните, свързани с яйчниците. Учените открили още, че диетата, богата на соя, подобрява също и метаболитните функции на плъховете, както на тези с, така и на тези без яйчници.

Източник: PAP/RZ (2018) Dieta bogata w soję może wzmacniać kości u kobiet. W: Rynek Zdrowia z 09 sierpnia 2018. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/dieta-bogata-w-soje-moze-wzmacniac-kosci-u-kobiet,186520,11.html

Снимка: http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/dieta-bogata-w-soje-moze-wzmacniac-kosci-u-kobiet,186520,11.html

доц. д-р Божидар Ивков