Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Всичко, което искате да знаете за хипертонията, но се страхувате да попитате – така може да се обобщят изследванията на проф. Томаш Гужик? Лекар и учен, той си задава въпроси, които никой още не си е задавал – например дали стоматолозите могат да лекуват хипертония…

Общият знаменател за хипертония и заболявания като сърдечен удар, инсулт и други болести, свързани с атеросклерозата – това е разстроената и прекомерно активна имунна система.

Проф. Гужик, заедно със свои сътрудници, са предложили неизвестен досега механизъм за възникване и развитие на високото кръвно налягане. Какво или кое е това, което дебалансира имунната система, която е толкова необходима да предпазва човешкия организъм от инфекции?.

„Продължаващите години наред възпалителни състояния, като пародонтозата например, могат да са причина за прекомерната активизация на имунната система. Това на свой ред повишава кръвното налягане, а с това повишава вероятността от настъпване на т.нар. сърдечно-съдов риск, т.е. повишава се вероятността от мозъчен удар или инфаркт на сърцето“ – казва проф. Гужик.

Имунната система е мрежа от свързани по между си елементи. Когато човек боледува от пародонтит или псориазис, при него се стига до активизиране на Т-лимфоцитите. На свой ред те задействат моноцитите, макрофагите и В-лимфоцитите, т.е. други клетки на имунната система.

„Изследвахме пациенти с високо кръвно налягане в Краков и Варшава и потвърдихме, че в тяхната кръв се движат активирани по този начин клетки на имунната система. Такава противовъзпалителна клетка не иска да почива, а само търси място, където би могла да се бори със заплахата. Но понеже няма с кого да се бори започва да уврежда собствените си органи – бъбреци и кръвоносни съдове“ – обяснява проф. Гужик.

Защо „патрулиращите войници“ проникват в бъбреците? Как увреждат вените? Изследователят обяснява, че проникват там с кръвта. Бъбрекът започва да изпраща „примамки”, т.нар. хемокини, така като че ли вика при себе си лимфоцитите и моноцитите. Когато клетките проникнат в бъбреците започват да отделят своите продукти – например определен вид цитокини, които променят функциите на бъбреците. В кръвоносните съдове тези продукти увреждат функцията на вътрешното епително покритие на кръвоносните съдове, което е нещо като вътрешен защитен чадър на съдовете. По този начин се прокарва пътя на хипертонията и атеросклерозата.

Полският изследовател отбелязва, че все още пътя за използване на този механизъм в лечението, е далеч. Изследователите трябва да се научат да различават неправилната активност на имунната система от тази, която е абсолютно необходима при протичането на други болести. Това е възможно, според него. Ключът за решаване на проблема е метаболизма на кръвоносните съдове.

„Заедно с колеги от САЩ изследваме такива субстанции, които инхибират активизацията на имунната система в самата хипертония. Искаме да спрем тази активация, която е свързана с патологията на съдовете и бъбреците“ – казва проф. Гужик.

Засега най-важното приложение на откритието на проф. Гужик е осъзнаването на голямата значимост на лечението на дългогодишни възпалителни състояния. Заедно със съпругата си – стоматоложката проф. Марта Чешникиевич-Гужик изследователят е показал тясната връзка между пародонтозата и хипертонията. Учените са провеждали в Краков клинично изследване, всички участници в което са имали пародонтоза. Част от тях били лекувани стандартно, а част интензивно. При втората група се наблюдавало значително подобрение на хипертонията и то без допълнителното й лечение.

Източник: Duszczyk, К (2018) Prof. Guzik: trwające latami stany zapalne zwiększają ryzyko udaru lub zawału. W: naukawpolsce.pap.pl/Rynek Zdrowia z 02 sierpnia 2018 http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/prof-guzik-trwajace-latami-stany-zapalne-zwiekszaja-ryzyko-udaru-lub-zawalu,186345,11.html

доц. д-р Божидар Ивков