Етикети

, , , , , , , ,

Учени от Edith Cowan University в Сидни (Австралия) са разработили нов кръвен тест, който прави възможно откриването на меланом на ранен етап от неговото развитие, а това дава големи шансове за излекуване. Тестът е по-успешен в сравнение с дерматоскопията и биопсията.

MelDX е иновативен диагностичен тест, който е в състояние с помощта на кръвна проба да покаже застрашен ли е даден човек от меланом. Досега това никога не е било възможно – съобщава ежедневния информационен полски сервиз в сферата на медицината „rynekzdrowia.pl. До този момент за откриването на изменения, които говорят за наличие на меланом, е трябвало да се правят специализирани изследвания с помощта на дерматоскопия и/или да се прави биопсия.

Учените от Edith Cowan University в Сидни са успели да разработят по-евтин и по-ефективен метод от досега прилаганите. Създаденият от тях кръвен тест MelDX е в състояние да определи с 80% сигурност дали съществува заплаха от развитие на меланом.

Тестът е в състояние да открие във взетата кръвна проба 10 антитела, които свидетелстват, че в организма на човека започва да се развива меланом. Австралийските учени са успели да ги разграничат. Разработеният от тях диагностичен тест е преминал вече през първите си изпитания на хора. Тестът е потвърдил наличието на меланом с 81% успешност, а при здрави хора той е показал 84% успех сред изследваните.

Според оценките на изследователите още през следващите 5 години новите кръвни тестове за меланом ще могат да се прилагат масово в медицинската клинична практика. Евтиният и прост начин за откриване на промени, свидетелстващи за наличието на една от най-смъртоносните болести, може да повиши многократно шансовете на болните по целия свят за преживяване на болестта, т.е. за излекуване.

*****

Бележка. По принцип не публикувам в блога си подобни „анонимни“ материали, т.е. информации без имената на учените и оригиналния източник, в който се съобщават новостите. В случая се доверявам на големия авторитет на Rynek Zdrowia само защото тази информация е от изключително голямо значение.

Източник: Radio Zet/RZ (2017) Pierwszy na świecie test krwi na czerniaka umożliwi jego wczesne wykrycie? W: Rynek Zdrowia z 20 lipca 2018. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/pierwszy-na-swiecie-test-krwi-na-czerniaka-umozliwi-jego-wczesne-wykrycie,185980,11.html

Снимка: https://medpedia.framar.bg

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама