Етикети

, , , , , , , , , ,

На завършилия в Амстердам на 16 юни конгрес на ЕУЛАР, учени от Университета в Британска Колумбия във Ванкувър (Канада), са представили резултатите от нови изследвания за последиците от използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВЛ) при хора с остеоартрит. Оказва се, че НСПВЛ повишават повече от два пъти риска от поява и развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Известно е, че остеоартрита представлява независим фактор за риск от ССЗ. Сега обаче, изследователите са уточнили ролята на НСПВЛ в тази връзка. Колектив под ръководството на д-р Аслам Анис (Aslam Anis) е анализирал данните на 7 743 човека с остеоартрит и на 23 239 човека без заболявания, съпоставими по възраст и пол.

Резултатите показали, че при хората с остеоартрит риска от развитие на ССЗ е бил с 23% по-висок. Рискът от развитие на сърдечна недостатъчност (СН) е бил по-висок с 42%, на исхемична болест на сърцето (ИБС) със 17%, а на инсулт с 14%. След оценката на въздействието на НСПВЛ върху риска от развитие на ССЗ изследователите установили, че 68% от общото влияние на остеоартрита върху риска от развитие на ССЗ е свързано с използването на НСПВЛ. При прилагане на такива препарати риска от развитие на СН нараствал на 44,8%, на ИБС – на 94,5%, а за инсулт – на 93,3%.

Изследователите са на мнение, че риска вероятно е по-висок, защото в анализите са взети под внимание само лекарствата, изписвани от лекар. Не е оценено влиянието на НСПВЛ, които са достъпни без рецепта, такива като ibuprofen или naproksen.

С остеоартрита се борят повече от половината хора на 60 и повече години. Той се развива в резултат на увреждане на ставния хрущял, чиято задача е да намали амортизацията на ставите и да улесни движението на ставните повърхности. Увреждането и деструкцията на хрущяла води до триене на костите една в друга, което предизвиква оток и болка в ставите.

„Изучаването на сърдечно-съдовия риск сред хората с остеоартрит представлява важно направление в изследванията, доколкото информацията за тази връзка е недостатъчна… – заявили експертите. – Проведеното изследване е ценно, защото предоставя нова информация за потенциалната роля на НСПВЛ при възникването на сърдечно-съдови усложнения при хората с остеоартрит“.

Източници: Rzeczpospolita/RZ (2018) Zwyrodnienie stawów: łagodzenie bólu tak samo szkodliwe jak choroba? W: Rynek Zdrowia z 20 czerwca 2018 http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/zwyrodnienie-stawow-lagodzenie-bolu-tak-samo-szkodliwe-jak-choroba,185055,11.html

Хамзина, Н. (2018) Применение НПВП при остеоартрите повышает риск сердечно-сосудистых заболеваний. В: Медвестник. Портал российского врача. https://medvestnik.ru/content/news/Primenenie-NPVP-pri-osteoartrite-povyshaet-risk-serdechno-sosudistyh-zabolevanii.html?utm_campaign=letternews_2018.06.21&utm_medium=letter&utm_source=letternews

Реклама