Етикети

, , , , , , , , , , , ,

Експерти на Световния фонд за изследване на рака са установили, че затлъстяването много сериозно повишава риска от възникване и развитие на 12 типа онкологични заболявания. Затова се съобщава в доклада „Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective“, посветен на оценката на връзката между риска от възникване на рак, навиците на хранене и начина на живот.

През 2017 година изследователи от Кралския колеж в Лондон са представили доказателства за това, че наднорменото тегло може да се превърне във фактор/причина за развитие на 12 типа рак или най-малкото значително да повиши риска от разболяване. В обновения списък са влезли: рак на устната кухина и ларинкса, хранопровода, стомаха, панкреаса, жлъчния мехур, черния дроб, ректума и дебелото черво, млечните жлези, матката, яйчниците, простатата и бъбреците.

За да се намали риска от поява и развитие на онкологично заболяване, авторите на доклада препоръчват следното:

– повишаване на физическата активност,

– намаляване употребата на продукти с високо съдържание на мазнини,

– придържане към хранителна диета с голямо съдържание на пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове,

– ограничаване на употребата на червено и преработено месо, захар и алкохол.

Учените смятат за твърде обезпокоителен факта, че затлъстяването нараства с толкова бързи темпове, както никога досега. Според експертните оценки през 2016 г. 1,97 млрд. възрастни и над 338 млн. деца са били класифицирани като хора с наднормено тегло и страдащи от затлъстяване. Увеличението на тези показатели се наблюдава, както в страните с нисък и среден доход, така и в богатите страни, се казва в доклада.

С други думи, нормалното тегло не е само и не е толкова прищявка за поддържане на някаква въображаема или реална красота, а преди всичко бариера пред повишаване на риска от поява и развитие на някакъв тип онкологично заболяване. Отслабването като превенция на рака е далеч по-здравословно, лесно и евтино, отколкото самото лечение на болестта.

Източници: Хамзина, Н. (2018) Эксперты выявили связь ожирения уже с 12 типами онкозаболеваний. В: Медвестник. Портал российского врача. https://medvestnik.ru/content/news/Eksperty-vyyavili-svyaz-ojireniya-uje-s-12-tipami-onkozabolevanii.html?utm_campaign=letternews_2018.05.31&utm_content=%5B%5Bfirstname%

Report (2018) Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. https://wcrf.org/dietandcancer

доц. д-р Божидар Ивков