Етикети

, , , , , ,

Свинята може да бъде потенциален дарител на човешки панкреас или черен дроб. Учени от Япония са убедени, че могат да отгледат в тяло на свиня човешки органи и по този начин да революционизират медицината.

В лабораторни условия развъждането на „резервни части“ за човешкото тяло изглежда по следния начин: от ДНК зародиша на свиня учените премахват гените, отговорни например за развитието на панкреас. Това място се запълва с човешки стволови клетки, модифицирани по начин, който позволява да се формира и израсне именно панкреас. Зародишът в продължение на по-малко от четири месеца се развива в тялото на свинята, а прасето, което се ражда идва на „бял свят“ с човешки панкреас.

Методът, за който става дума, е доста обещаващ. Над него са работили също и американски учени. Първоначално е тестван върху мишки и плъхове, а по-късно върху овце и свине. Последните са се оказали идеалните „инкубатори“ за човешки органи.

Смята се, че животните с култивирани човешки органи могат да се превърнат в донорска банка.

Според оценката на полския изследовател проф. Збигнев Влодарчик, ръководител на клиниката по трансплантология и обща хирургия в Бидгошч, изследванията в Япония и САЩ са добра посока и шанс за трансплантологията. И все пак научните планове събуждат множество противоречия и опасения сред биоетиците и защитниците на правата на животните.

И това съвсем не е случайно. Бъдещето ще покаже доколко този метод работи на практика и е в състояние да спасява човешки животи. Така или иначе остава отворен, според мен, въпроса за отхвърлянето на органа, както и за влиянието на отгледания в свиня човешки орган върху цялостното, следващо трансплантацията, развитие на човека.

Източник: TVN24/RZ (2018) Hodowla ludzkich narządów w świni szansą transplantologii? W: Rynek Zdrowia z 24 maja. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/hodowla-ludzkich-narzadow-w-swini-szansa-transplantologii,184287,11.html

Снимка: http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/hodowla-ludzkich-narzadow-w-swini-szansa-transplantologii,184287,11.html

доц. д-р Божидар Ивков