Етикети

, ,

Човек нито може, нито трябва да се стреми да обхване необятността на културата, на създадените преди него наука и изкуство. Но е длъжен да се прекланя пред достъпното за него знание и красота. Дължи го на себе си, на собствения си интелект и душевност. Иначе, за какво живее?

*****

Преди да бъде учен или човек на някакво изкуство, индивидът е човек и именно тази своя човечност той привнася в науката и изкуството, които създава. Знанието и красотата носят всички белези и характеристики на човечността на създателите си.

*****

Смисълът на живота е в нас самите и в човека, когото обичаме и ни обича. Без самоосъзнаване и любов ние не сме нищо друго освен „голи“ биологични индивиди.

*****

Много бих се радвал ако понякога нашите политици изоставят наглия си нарцисизъм и ламтежа за пари, и помислят за благото на народа си, чийто представители са… уж!

*****

Вечността и ежедневието са смъртни врагове. Не можеш да ги подчиниш. Принуден си да избереш страна. И това е тежък избор, особено ако съзреш същината и на двете.

*****

Пред голямото страдание дори боговете се прекланят!

*****

Често хронично болният прилича на окован във вериги роб, който тегли галера. Прекланям се пред хората, които го правят с усмивка.

*****

Ако не можеш да бъдеш искрен пред себе си, не можеш да бъдеш искрен пред никого.

*****

Само слабите хора не искат да видят истината за себе си и измислят всевъзможни оправдания за слабостта си.

Божидар Ивков