Етикети

, , , , , , , , ,

Регулярната консумация на нискомаслено кисело мляко може да помогне при редуцирането на нивото на хроничното възпаление в организма. Това показват резултати от изследване, публикувани в списанието „Journal of Nutrition“.

Учени от Университета Уисконсин-Мадисън в САЩ са проверявали влиянието на киселото мляко върху намаляване на възпалителните състояния чрез предотвратяване на проникването на ендотоксини (провъзпалителни токсини, произвеждани от чревни бактерии) в кръвоносната система.

В изследването са участвали 120 жени пред менопауза, половината от които са били с наднормено тегло. В продължение на 9 седмици едната половина от жените е приемала 340 гр. нискомаслено кисело мляко, а другата – контролна група – са приемали пудинги, без млечни съставки.

В различни моменти през този период учените са вземали кръвни проби от респондентките, за да установят нивото на ендотоксини в кръвта и на маркерите, отчитащи наличието и силата на възпаление в организма. Оказало се, че в групата, консумираща кисело мляко е настъпила видима промяна на параметрите, свързани с регулацията на възпалителното състояние, в т.ч. и на протеина TNF.

В самото начало и в края на изследването на жените е дадено кисело мляко или пудинг, a след това храна с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, осигуряващи чак до 900 калории. Анализът на кръвта е показал, че консумацията на кисело мляко преди хранене има връзка с намаляването на равнището на ендотоксини и на стойностите на маркерите за възпаление, а при жените с наднормено тегло и с подобряване на метаболизма на глюкозата, докато пудингът не е показал подобни резултати.

„Резултатите от нашето изследване показват, че редовната консумация на кисело мляко може да действа противовъзпалително. Макар че противовъзпалителните лекарства, като aspiryn, naproksen, hydrokortyzon или prednizon контролират възпалителните състояния, те има странични ефекти. Ето защо се нуждаем от допълнителни методи, особено безопасни, ефективни и възможни за прилагане в продължителна перспектива“, казва ръководителя на изследването д-р Brad Bolling.

Следващата стъпка на изследователите е насочена към установяване на това, кои съставни части на киселото мляко имат противовъзпалителен характер и влияние.

*****

С други думи, хората с хронични заболявания, в т.ч. и автоимунни такива, е добре да консумират нискомаслено кисело мляко, което ако не друго вероятно би могло да спомогне за забавяне, не повишаване или дори за редуциране на възпалителните състояния в организма. Става дума за регулярна, продължителна консумация. Установеният факт, че киселото мляко има отношение и към метаболизма на глюкозата вероятно би могло да помогне и на хората с наднормено тегло, а защо не и на хората с диабет.

Източници: PAP/RZ(2018) Naukowcy: regularne spożywanie jogurtu może działać przeciwzapalnie. W: Rynek Zdrowia, z 16 maja 2018 http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/naukowcy-regularne-spozywanie-jogurtu-moze-dzialac-przeciwzapalnie,184035,11.html

Pei,R., D. M. DiMarco, K. K. Putt, D. A. Martin, Ch. Chitchumroonchokchai, R, S. Bruno, B. W. Bolling (2018) Premeal Low-Fat Yogurt Consumption Reduces Postprandial Inflammation and Markers of Endotoxin Exposure in Healthy Premenopausal Women in a Randomized Controlled Trial. In: Journal of Nutrition, https://doi.org/10.1093/jn/nxy046

доц. д-р Божидар Ивков