Етикети

, , , , , , , , , , ,

Учени от калифорнийския Университет в Сан Диего (САЩ), са публикували в „mSystems“ първите резултати от реализацията на проекта American Gut Project.

Смята се, че това е най-големия досега изследователски проект за изследване на човешкия микробиом, защото обхваща хора, живеещи в Северна Америка, Австралия, Европа и Азия. Изследвани са над 11 хил. човека.

Последните изследвания и пресмятания показват, че организмът или тялото на средностатистическия Homo sapiens се състои от над 30 хиляди милиарда човешки клетки и близо 39 хиляди милиарда клетки на микроби. Заедно те създават т.нар. холобионт – същество, обемащо много живи същества, т.е. единични бионти.

При споменатото изследване учените са показали, че човешкия микробиом се повлиява много съществено от това, което консумираме. Оказало се, че респондентите, в чиято диета присъстват над 30 вида растителна храна, имат по-разнообразен микробиом в сравнение с тези, които се ограничават седмично до 10 и по-малко вида растителна храна.

Потвърдено е, също така, че антибиотиците, приемани при тежки бактериални инфекции – обърнете внимание: бактериални, а не вирусни инфекции – унищожават микробиома на човека, т.е. убиват онези бактерии в тялото, които не са болестотворни и които са потребни за правилното му функциониране.

Това, което е учудило учените е факта, че в микробиома на хората, приемащи повече видове растителна храна, са открити по-малко гени за резистентност към антибиотиците.

*****

В момента на столичните пазари може да се открие голямо разнообразие от растителни продукти, в т.ч. домати, чушки, картофи, броколи, карфиол, коприва, лапад, спанак, салати, репички и др. (да не говорим за подправките), както и добро разнообразие от плодове – ябълки, круши, банани, ягоди, череши и др. Друг е въпросът, какво е качеството на тези храни.

Съвсем не е случайно, че на хората с ревматодини заболявания се препоръчват определени хранителни продукти от растителен произход, които имат свойството да понижават силата и продължителността на възпалителните процеси.

Мое дълбоко убеждение е, че между автоимунните заболявания и състоянието на микробиома има преки връзки, влияния и взаимодействия. Ако не ги познаваме, това не означава, че те не съществуват. Убеден съм, че определено състояние на микробиома има пряко отношение към възникването и развитието на едно или друго автоимунно заболяване. Човешкото тяло е изключително сложна, жива, мега система, която докато е жива е в непрекъснато движение чрез взаимодействията, протичащи вътре в нея, от една страна, и взаимодействията й с външната среда.

Доброто, разнообразно хранене, разбира се, без вманиачаване и крайности, е условие за високо качество на живота и социално развитие на човека.

Източници: GW/RZ (2018) Badania: dieta wpływa na skład naszego mikrobiomu. W: Rynek Zdrowia, z 17 maja 2018. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-dieta-wplywa-na-sklad-naszego-mikrobiomu,184081,11.html

http://msystems.asm.org/content/3/3/e00031-18 // DOI: 10.1128/mSystems.00031-18

Снимка: http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-dieta-wplywa-na-sklad-naszego-mikrobiomu,184081,11.html

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама