Етикети

, , , , , , , , , , , ,

Учените много отдавна съветват родителите да ограничат захарта в диетата на децата си. Прекомерната й употреба влияе негативно върху здравето на децата, защото освен до наднормено тегло и затлъстяване, тя предизвиква и проблеми с паметта. Това се посочва в последните научни данни, публикувани в „American Journal of Preventive Medicine“.

В рамките на проекта „Viva”, в периода 1999-2002 г., са били изследвани 1000 жени. Вниманието на изследователите е било насочено към храненето им. Оценена е била и диетата на децата им в ранното им детство. Изследвани са били преди всичко техните познавателни възможности в ранната и средната детска възраст, т.е. на възраст около 3 и 7 години.

Оказало се, че децата на жените, които ежедневно са консумирали над 50 грама захар, са имали по-ниски резултати в когнитивните тестове, отнасящи се до паметта и способностите да се решават проблеми в сравнение с връстниците им, чийто майки са прилагали по-здравословен хранителен режим.

Употребата на сладки газирани напитки, особено по време на бременност, било свързано с по-слаби резултати, както в сферата на вербалните, така и на невербалните умения. В същото време употребата на сладки газирани напитки при децата на около 3 години корелират с по-лоши моторни, визуално-пространствени и зрителни възможности, а при децата на 7 години с по-лоши вербални умения.

***

Вижда се, че едно неправилно хранене на майката по време на бременност, както и нездравословната диета на детето през първите години от живота му могат да имат дълготрайни негативни социални последици за детето. Защото занижените когнитивни възможности означават в много случаи попадане и/или изпадане в долните нива на социалната йерархия. Така че за родителите е важно да не „убиват“ бъдещето на децата си заради захарта.

Източници: Wprost/RZ (2018) Nadmiar cukru w okresie ciąży prowadzi do problemów z pamięcią dzieci. W: Rynek Zdrowia, z 10 maja. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-nadmiar-cukru-w-okresie-ciazy-prowadzi-do-problemow-z-pamiecia-dzieci,183855,11.html

Cohen, J. F. W., Sh. L. Rifas-Shiman, J. Young, E. Oken (2018) Associations of Prenatal and Child. In: American Journal of Prevantive Medicine. DOI: https://doi.org/10.1016/j.amepre.2018.02.020

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама