Етикети

, , , , , , ,

Книгата е посветена на мозъка. Запознава с особено важните понятия, разкрива основни страни от неговото функциониране. Същевременно е невероятно приключение в света на невроануките и въобще в света на знанието за мозъка.

Книгата е разделена на няколко раздела. Първият от тях ни въвежда в еволюцията на мозъка, дава възможност на читателя да се запознае с неговите области, „архитектура и посочва механизмите на развитие в хода на живота“.

Следващите раздели са посветени на конкретни теми, свързани с мозъка. Например: „Как работи паметта? Как се ориентираме къде точно се намираме? Какви фактори влияят върху постигането на определено равнище на интелигентност? Каква роля играе мозъкът при зависимостите?“

Книгата отговаря на тези, а и на още редица други въпроси – може ли мозъкът да бъде трениран“; наистина ли използваме само 10% от неговите възможности?; къде се намира личността?;  в него ли е душата?; как работи мозъкът в действителност и т.н. Авторката използва достъпен и пластичен език, за да поднесе една съвсем не елементарна материя. Тя се позовава на собствения си житейски опит, на попкултурата, за да може знанието за мозъка, което ни се представя да бъде въведено в ресурсите на читателя.

Книгата засяга теми, които в една или друга степен са важни за всеки човек – страх, депресия, памет и обучение, творчество, личност, зависимости, интелигентност.

Книгата представлява чудесно, многоаспектно въведение в изучаването на мозъка – едно от най-интересните и вълнуващи творения на природата и еволюцията. Чрез него ние сме това, което сме. Можем да комуникираме – като се започне от простата обмяна на информация и се стигне до разбирането на иронията и контекстите. Можем да чувстваме, да помним, да се влюбваме и т.н.

На достъпен език са представени най-важните постижения в тази област. Разказва ни за това как мозъкът влияе върху нашия живот, как ни формира и как ние го формираме, как правим изборите си.

Книгата е спечелила сърцата на норвежките читатели и седмици наред на челно място в класациите на най-добрите книги.

„Мозъкът е най-необичайния, сложен и загадъчен орган, който познаваме. През 80-те години, като студентка по психология, учех, че аутизма при децата възниква от емоционалната студенина на майките им. Днес знаем, че това не е истина. Аутизмът се причинява от промени в мозъка по време на развитието, които са предизвикани от различни фактори. Именно този спомен от студентските години представлява за мен мерило за това, колко бързо се извършва напредъка в изучаването на мозъка“ – започва предговора си към книгата лауреатката на Нобелова награда по медицина за 2014 г. Мей-Брит Моузер.

***

С краткото представяне на тази книга започвам една много важна, според мен, рубрика или категория в блога си – „Невросоциология“. Какво представлява невросоциологията и какви изследвания се правят в тази интердисциплинарна област, предстои да разберем заедно в бъдеще, драги читателю.

Източници: https://neurosocjologia.wordpress.com/2018/02/23/recenzja-mozg-rzadzi/#more-354

http://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133129/mozg-rzadzi

доц. д-р Божидар Ивков