Етикети

, , , , , , , , , , , ,

„Създаваме огромно количество документи. Досието им нараства непрекъснато. Едновременно с това гледам терапевтичната ефективност и не виждам връзка. Бих искал броя на документите да намалее, а да се удължава живота на пациентите с 5 години“ – казва д-р Лешек Борковски (Leszek Borkowski), фармаколог, председател на фондация „Заедно в болестта“.

Според специалистът удължаването на живота на пациентите с 5 години не е проста работа и наливането на все повече пари в системата на здравеопазване не е единственото решение. „Ако получа пари за създаване на Аполо-4 няма да създам конкурентен Център на НАСА. Защото нямам ноу-хау – казва д-р Борковски по време на III Конгрес за здравните предизвикателства (8-10 март т.г.).

Фармакологът е призовал освен дискусията за пари да има и информация за това, „какво искаме да подобрим от гл.т. на удължаване живота на пациента. Бих искал също, независимо от терапевтичната ефективност всеки министър на здравето в края на годината да обяви, какво смята да прави през следващата година. И също така министърът да каже в края на тази година, какво е направил и какво не, и защо“. (Съвсем естествени желания, които за родното здравеопазване звучат може би като ерес).

Същевременно д-р Борковски казва, че до този момент не е видял документ, в който да се говори, какви са намеренията за следващите 5 или 10 години.

Важен въпрос е оценката на терапевтичната ефективност и бързата промяна на лекарствените програми. „Не става дума за разширяване на популацията и достъпа. Програмата трябва да бъде изградена така, че хората, които ще бъдат включени в нея да имат полза от това“.

Желанието на специалиста е осигурителния фонд да се грижи не само за събирането на здравните му осигуровки, но и да се грижи за тяхното ефективни изразходване. Необходим е достъп до информация, кои терапевтични трендове се очертават в света и върху какво си заслужава да се концентрират усилията. Именно такива прогнози трябва да влияят върху лекарствената политика. „Защото ако осъзнаем, че всяка година около 20 000 човека умират само поради това, че се лекуват в Полша, това трябва да ни принуди всички да вървим към промяна… Оставам с впечатлението, че не винаги сме наясно с посоката, в която се движим“ – казва д-р Борковски.

***

Прави ми впечатление, че полските лекари все по-смело и по-ясно защитават „честа на пагона“ си именно чрез загриженост за доброто на своите пациенти. Това засега е рядкост в България. Бюрокрацията е ужасяваща – над една трета от времето за преглед на един пациент лекарят употребява за създаване на документи. Същевременно в разходите за здраве от джоба сериозен дял заемат разходите, които не са присъщи на лечебния процес – именно административните разходи. Единствената яснота, която цари в сферата на здравеопазването е свързана с това кой, колко и от къде може да присвои – законно, полузаконно или незаконно. Любопитен съм да разбера, колко човека умират в страната ни само защото се лекуват в България? О, да, със сигурност такава статистика няма. Няма, защото никой няма да допусне да се направи.

Така или иначе ситуацията в родното ни здравеопазване е трагична: и за пациентите, и за мнозинството лекари. Ще напомня афоризма на моя колежка, специалист по организация на здравеопазването: „Когато парите застанат между лекаря и пациентът – забравете за здравеопазване“. Факт, нали?

Източник: LJ/RZ (2018) Leszek Borkowski: rozwój biurokracji nie przedłuża życia pacjentów. W: Rynek Zdrowia z 29 marca 2018. http://www.rynekzdrowia.pl/polityka-zdrowotna/leszek-borkowski-rozwoj-biurokracji-nie-przedluza-zycia-pacjentow,182680,14.html

доц. д-р Божидар Ивков