Етикети

,

Няма как да се измери и оцени количеството самота в живота на учения или човека на изкуството. Тя е вътрешно присъща характеристика на живота и творчеството на тези хора. Нищите духом и умствено бедните обаче, приемат тази самота за безделие.

*****

Една част от лекарите не лекуват. Голяма част от пациентите не разбират. И така дружно си живеем в бездействие и невежество, оставяйки болката и страданието да доминират в живота ни.

*****

Нямам никаква вина за това, че много хора се губят в моите социални светове. Напират да влязат, но не знаят и не умеят да се ориентират, а когато ги пусна се оплакват и ме обвиняват, че са се загубили, защото нямало ориентири. За хората без духовни ценности в моите светове наистина няма ориентири.

*****

Преди няколко години пътувах до една европейска страна, знаейки, че мечтата ми 99,9% е невъзможна. И, разбира се, така се оказа. Но аз отидох, пътувах, срещнах се с човека, заради този 0,1%. Така никога повече не си казах, ами ако все пак… На пръв поглед безсмислено пътуване, а ме обогати толкова много, дори само поради това, че заличи всичките ми илюзии, които наричах мечти.

*****

Моята проста житейска философия за всичко и за всяка ситуация е: няма начин да няма начин. Всичко може да бъде постигнато докато сме живи. Достатъчно е да го поискаме. Искаме ли, ще намерим отговор на въпроса – как?

*****

На кого и за какво съм длъжен – определям аз, съобразно своите ценностна система и ценностни ориентации, а не някой друг, съобразно неговите користни интереси.

*****

Колекционирам две неща: книги и позитивни преживявания. Всичко останало няма смисъл и, следователно, няма място в живота ми.

*****

Когато човек прави „нищо“, той казва всичко, което отказва да изрече, прикрива или не осъзнава.

Божидар Ивков