Етикети

,

Вечерта на 10 март 2018 година ще остане за мен незабравима. Имах щастието да посетя кино „Арена-Запад“ и да гледам филма „Легенда за красотата“.

Един филм-спектакъл заснет по време на неговото директно реализиране на легендарната сцена „Арена ди Верона“, Италия. Едно невероятно шоу, съчетаващо в себе си уж „невъзможна“, като самата любов, среща между опера, поп музика, фигурното пързаляне и мода. Едно пълнокръвно, дишащо изпълнение, филм, изпълнен с красота и душевност, филм, след който си тръгваш не само обогатен, но и мъничко по-добър.

Спектакълът съчетава в себе си емблематични оперни арии и теми и поп музика, фигурно пързаляне от най-висока класа с изключителни костюми, светлинно и лазерно шоу, благодарение на които ледът непрекъснато оживява и се превръща в пълноправен актьор. Дори екстравагантността, която лъха почти от всеки кадър, е поднесена с мяра и вкус, а изпълненията на едни от най-добрите фигуристи в света Евгени Плюшенко, Стефан Ламбьол и Шизука Аракава, са тържество на красотата, излъчвана от движението на човешкото тяло в скоростта и танца.

Спектакълът пресъздава чрез танц, музика и пеене древногръцки легенди и митове, в които водеща роля имат жената и красотата. Това са герои, които можем да срещнем и днес – героите на вечната и неизменна, но винаги различна и красива любов и трагедия, които правят живота пъстър калейдоскоп. Митове, сплели и пренесли в себе си през вековете красотата на Венера, на Елена от Троя, грозотата на Медуза, вълшебствата на Церцея, легендарната любов на Орфей и Евридика и др.

Изключителна наслада носят и изпълнения на великия тенор Андреа Бочели и руската певица Зара.

Режисьор на постановката е Дамяно Микиелето – известен оперен и театрален режисьор; художествен ръководител – Марко Балич; хореография – Натан Кларк; костюми – Кяра Ферани; Музика Джон Меткаф; Диригент Алесандро Канарио.

Това е спектакъл, който не може да се разкаже с думи. Може само да се види, преживее и почувства с дълбините на интелекта и душевността на човека. Спектакъл, благодарение на който човек за броени минути преминава през хилядолетията, през портите на времето и пространството, загърбвайки днес и сега, но оставайки дълбоко потопен в него чрез любовта и красотата, които носи в себе си. Преживяване-възторг от тържеството на красотата.

Дължа благодарност на служителите на кино „Арена-Запад“, които ми осигуриха допълнително удобен стол, за да изживея без мъка и болка радостта от мистерията на изкуството и науката, вплели себе си в служба на Човека.

Огромна, неизразима благодарност дължа на човека, който повярва в мен, че мога да посетя киното и да се справя с негова помощ с архитектурните бариери и който ми подари незабравими мигове. За всичко това поклон и

БЛАГОДАРЯ!

Божидар Ивков

https://www.youtube.com/watch?v=EOeKlqdB3E4

https://www.youtube.com/watch?v=EOeKlqdB3E4

https://www.youtube.com/watch?v=yY5D6piJdO4