Етикети

, , , , ,

Често използваните в практиката нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) имат сходни показатели за риск от инфаркт и инсулт при прием в ниска и умерена дозировка за краткосрочен период на лечение. За това се съобщава в British Journal of Clinical Pharmacology, в който са публикувани резултатите от изследване по проблема.

Учените са провели кохортно изследване с участието на пациенти с хипертензия, които са приемали селективни инхибитори COX-2 (2749 пациенти) и неселективни НСПВС (52 880 пациенти).

В продължение на 4 седмици наблюдение изследователите не открили явно различие в сърдечно-съдовия риск за пациентите, които се лекували със селективни инхибитори COX-2, например целекоксиб (целебрекс), в сравнение с пациентите, които приемали неселективни НСПВС, такива като диклофенак, ибупрофен и напроксен.

Значително повишаване на риска се наблюдавало при използването на целекоксиб в сравнение с мефенамовата киселина. Изследователите подчертават, че последния препарат обикновено се ползва при дисменорея (болезнена менструация) и зъбобол, а не в качеството му на терапия при артрит в клинични условия.

„Получените резултати са важна информация за сравнителната безопасност на алтернативното прилагане на НСПВС при пациенти с хипертензия в реални условия“, смятат изследователите от Националната Тайванска Университетска Клиника. „При ниска и умерено висока дневна доза и краткосрочно лечение най-често използваните НСПВС имат аналогични показатели за безопасност за сърдечно-съдовата система“ – заключават авторите.

Източници: Нелли Хамзина (2018) Часто применяемые НПВП имеют аналогичные показатели сердечно-сосудистой безопасности. https://medvestnik.ru/content/news/Chasto-primenyaemye-NPVP-imeut-analogichnye-pokazateli-serdechno-sosudistoi-bezopasnosti.html?utm_campaign=letternews_2018.03.01&utm_content=%

Yaa‐Hui Dong, Chia‐Hsuin Chang, Li‐Chiu Wu, Jing‐Shiang Hwang, Sengwee Toh (2018) Comparative cardiovascular safety of non-steroidal  anti-inflammatory drugs in patients with hypertension: a population-based cohort study. In: British Journal of Clinical Pharmacology, doi: 10.1111/bcp.13536

Снимка: https://medvestnik.ru/content/news/Chasto-primenyaemye-NPVP-imeut-analogichnye-pokazateli-serdechno-sosudistoi-bezopasnosti.html?utm_campaign=letternews_2018.03.01&utm_content=%

доц. д-р Божидар Ивков