Етикети

, ,

„Винаги боледува целия човек“ – истина, която е била кредо на старите интернисти. Опазаряването на медицината и здравеопазването доведоха до „намаляване“ на боледуването и днес боледува само отделен орган или система, но не и целия човек. За да се разболее целия човек, той трябва да има много, наистина много пари. И въпреки това въпросът има ли интернисти, които могат да лекуват целия човек, си остава.

*****

„Винаги боледува целия човек“ – казва полския ревматолог Еугениуш Кухаж. Да, така е, само че се съмнявам дали съвременното здравеопазване и в частност НЗОК знаят, какво е човек.

*****

В тъпия човек дори страданието не може да породи мисъл.

*****

Всички ние преминаваме през този свят като комети, а светлината, която носим е само проблясък в мрака на безкрайността.

*****

Очакването е емоционална връзка. То е концентриран израз на емоции, а липсата на очаквания, е концентриран израз на безразличие. В момента, в който спрете да очаквате каквото и да било от даден човек ще намерите сили и да го напуснете безболезнено.

*****

С напредване на възрастта самотата все повече придобива образа на трагедия.

*****

Винаги, когато мисля, съм самотен. И понеже не съм стиснат, подарявам на всеки, който иска, плодовете на моята самота.

*****

Да се опитваш да избягаш от самотата си, е все едно да се опитваш да избягаш от самия себе си.

*****

Ангелите не умират. Тях просто ги убиват непрекъснато, докато един ден не изчезнат във вечността.

*****

Твърде смело и безотговорно е да отлагаме за неопределено време личното си щастие. Има обаче, ценности, които стоят по-високо от него и само те могат да оправдаят отлагането му. Например животът и щастието на децата ни. Това, разбира се, не ни освобождава от дълга пред нас самите и ни налага друг дълг – търсенето на баланс между двете.

*****

Любовта е сладко страдание, но все пак… страдание.

Бовидар Ивков