Етикети

, , , , , , , ,

Проект на полската изследователка проф. Магдалена Крул от варшавския Университет по селско стопанство, е бил откроен от европейския съвет за научни изследвания (ERC) като един от най-интересните проекти, финансирани за 10 години от дейността на тази организация.

Благодарение на финансирането, получено от ERC във факултета по ветеринарна медицина на споменатия Университет е създадеа лаборатория за проф. Крул, в която през следващите пет години екип от учени ще изследва биологично явление, открито от полската изследователка.

Проф. Крул забелязала, че някои клетки на имунната система предават на раковите клетки специфична група протеини и я осенила мисълта дали това не може да се използва в терапевтичната практика при онкозаболяванията. Този механизъм вероятно би могъл да се използва за прецизно непосредствено въвеждане на лекарства в тумора, унищожаващи раковите му клетки. Ако тези допускания се потвърдят това може да означава прелом в онкологичната терапия.

„- Сякаш клетките на имунната система на пациента ще бъдат оборудвани с раници с експлозивни заряди, целта на които е новообразуванието“ – казва проф. Крул.

Престижният грант от ERC на стойност  над 1,4 милиона евро (около 5,5 мил. злоти) проф. Магдалена Крул е получила през 2016 г. В края на декември 2017 г. този проект е бил признат от ERC за един от най-интересните грантове, които са получили финансиране през 10 години от дейността на организацията. Освен проф. Крул сред авторите на 10-те най-интересни проекта са се оказали също и носителят на нобелова награда по химия за 2016 г. Ben Fering, историчката от King‘s College London Ananya Kabir и физикът от Университета в Бристол Jeremy O’Brien.

Източник: Naukawpolsce.pap.pl/RZ (2018) Projekt prof. Magdaleny Król może być przełomem w terapii onkologicznej. W: Rynek Zdrowia z 04 stycznia 2018 http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/projekt-prof-magdaleny-krol-moze-byc-przelomem-w-terapii-onkologicznej,179986,11.html

Снимка: http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/projekt-prof-magdaleny-krol-moze-byc-przelomem-w-terapii-onkologicznej,179986,11.html

доц. д-р Божидар Ивков