Етикети

, , , , , , ,

За първи път в света полски лекари са приложили метод за вътресъдово вкарване на лекарство в злокачествен тумор в мозъка под контрола на магнитен резонанс в Централната болница MSWiA във Варшава. Туморът на пациентката видимо е намалял.

Според д-р Михал Завадски от болницата MSWiA във Варшава и проф. Мирослав Яновски от Johns Hopkins University в САЩ, които са извършили процедурата, този метод може да направи революция в лечението на мозъчните тумори.

Операцията е била осъществена през втората половина на ноември в клиниката по радиология на MSWiA във Варшава. Информацията за нея излиза едва сега, когато вече се знае, че злокачествения тумор, след процедурата, е започнал видимо да намалява. В контролното изследване след три дни туморът е бил по-малък с 5 mm.

Пациентката е 39-годишна жена, приета в клиниката по неврология в същата болница, с диагноза повтарящ се мултиформен глиобластом. Лекарите твърдят, че на жената не е помогнала по-ранната неврохирургична операция, облъчването, нито химиотерапията. Туморът е бил толкова агресивен, че е нараствал почти с милиметър на денонощие.

Лекарство, вкарано през катетър

Д-р Михал Завадски и проф. Мирослав Яновски са признали, че единствения шанс за жената е бил вкарване на лекарството в кръвоносните съдове на тумора като се използва магнитен резонанс. Поради бързото влошаване на пациентката лекарите са се обърнали към биоетичната комисия и директорът на болницата за съгласие за провеждане на процедурата.

Този тип операции са извършвани по-рано единствено върху животни и никога не са правени на хора. Тя е разработена в САЩ от полските професори Мирослав Яновски и Пиотр Валчак заедно с д-р Моника Пърл.

„В изследванията показахме, че дори малка промяна в посоката на катетъра или в скоростта, с която се вкарва лекарството може диаметрално да промени сферата на неговото влияние – изяснява проф. Яновски. – Когато вкарваме лекарството през катетъра само под контрола на RTG, можем да го вкараме и там, където то не е необходимо и не само може да не помогне на пациента, но и да го изложим на усложнения“ – добавя специалистът.

Той е провеждал експериментално подобни процедури върху животни. В болницата CSK MSWiA във Варшава се занимава с ендоваскуларни операции на мозъка, включително и с емболизиране на аневризми и хемангиоми.

Лекарството се вкарва през тънък катетър (средно ок 0,4 мм) чрез малка пункция под контрола на ангиографа RTG, до артериите на тумора, които го хранят. През катетъра се вкарва mannitol (с цел преодоляване на бариерите кръв-мозък), а след това лекарството bevacizumab (моноклонално антитяло, блокиращо туморни съдове).

Процедурата е много трудна

Д-р Завадски подчертава, че процедурата е била много трудна, защото туморът е бил захранван от 4 кръвоносни съда, а обикновенно са един или два.

„По три кръвоносни съда успяхме да въведен лекарството с помощта на RTG, но за да успеем да го подадем по четвъртия – най-големият, беше необходимо пациентката да се пренесе до магнитния резонанс. Едва там, поставяйки контраст чрез микрокатетъра с различна скорост, разкрихме как лекарството се разпространява в тумора и мозъка около него“ – обяснява специалистът.

Прилагането на този метод е позволило катетърът да се постави в оптимална позиция и да се използва оптималната бързина на въвеждане на лекарството, за да може то да попадне непосредствено в тумора и да се минимизират токсичните въздействия върху други части от мозъка.

„Чрез резонанса сме в състояние да изобразим преодоляването на бариерите кръв-мозък след въвеждането на mannitol-а и с това да се оптимизира времето за въвеждане на лекарството по начин, който позволява то да достигне до тумора“.

Четири дни след процедурата пациентката се е прибрала в дома си.

***

Поне от тази информация наистина може да се очаква революция в лечението на мозъчните тумори. Това би спасило хиляди човешки живота. Остава „загадка“, каква е цената на подобна процедура и доколко овладяването на растежа на тумора и – евентуално – неговата смърт, е възможно да бъде окончателно. И нещо не по-малко важно: доколко пациентите ще са в състояние да възстановят своите нарушени от тумора когнитивни функции и способности. Така или иначе, според мен, е направена огромна крачка напред в тази сфера.

Източник: PAP/RZ (2017) Warszawa: nowatorski zabieg leczenia guza mózgu. W: Rynek Zdrowia z 19 grudnia 2017. http://www.rynekzdrowia.pl/neurologia/warszawa-nowatorski-zabieg-leczenia-guza-mozgu,179564,8.html

Снимка: http://www.rynekzdrowia.pl/neurologia/warszawa-nowatorski-zabieg-leczenia-guza-mozgu,179564,8.html

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама