Етикети

, , , , , , , , , , , , , ,

Данните на СЗО показват, че около 60% от населението на земята са носители на бактерията Helicobacter pylori. За проблемите, свързани с H. Pylori се знае много и въпреки това научните изследвания на тази коварна, мутираща, онкогенна бактерия не спират нито ден, като непрекъснато се появяват нови, по-съвършени методи за диагностика, профилактика и лечение. Руски специалисти са събрали 10 научни факта за H. Pylori, които Ви предлагам по-долу.

В мрежата могат да се открият множество достъпни и разбираеми материали, посветени на този патоген. Предлаганията тук текст е нов и полезен, доколкото е събрал в кратък, тезисен вид, най-важното, което всеки трябва да знае за бактерията и лечението. Този, както и другите материали в мрежата, могат да се използват само за ориентация, но не и като заместители на консултацията и лечението, проведени от специалисти гастроентеролози.

*****

Факт 1. Helicobacter pylori е опасна. Известно е, че бактерията H. pylori е основна причина за такива заболявания, като: гастрит, язвена болест на стомаха и двенадесетопръстника. Международната агенция за изучаване на рака (IARC) е класифицирала Hp като канцероген I клас при човека. Едновременно с това е известно, че H. pylori е способна да отключва каскада от автоимунни реакции.

Факт 2. Това се смята за една от най-разпространените инфекции в света. Според някои епидемиологични данни повече от половината население на Земята, са носители на тази бактерия. В Росия се смята, че това са около 80% населението.

Факт 3. Бактерията H. pylori е много заразна. Предава се по контактен път: чрез чаши, лъжици, целувки, а дори и по фекално-орален път – т.нар. болест на мръсните ръце.

Факт 4. Инфекцията H. pylori е „семейно“ заболяване. Ако бактерията бъде открита при един от членовете на дадено семейство или домакинство, то има огромна вероятност и останалите членове да бъдат инфектирани.

Факт 5. H. pylori е многолика. Тази бактерия има много щамове, всеки от които притежава свой собствен „характер“ и особености на поведение. Учените условно ги разделят на два класа: в единия влизат относително „спокойните“, щамове, ч другия – много агресивните.

Факт 6. Тази бактерия е една от най-жизнеспособните. Оказва се, че тя има доста „вродени“ степени на защита (фактори на патогенността): отделя уреаза и други ферменти, които я защитават от агресивната среда на стомаха. Способна е да образува микробни биофилми, които я предпазват от въздействието на антибиотици и различни защитни механизми на имунната система на организма.

Факт 7. H. pylori повлиява на външността на заразения с нея човек. Учените са открили връзка между H. pylori и редица кожни заболявания: атопичен дерматит, акне, розацеа, псориазис и много други дерматологични и системни заболявания.

Факт 8. Диагностицирането H. pylori е лесно и просто. Най-лесният начин да се установи дали сте заразени с бактерията, е чрез т.нар. уреазен дихателен тест. Той е основен референтен метод за диагностициране, използват в световната практика.

Факт 9. H. pylori налага необходимостта от комплексно лечение. Към днешна дата съществуват няколко ефективни схеми за ерадикационна терапия (система от стандартни схеми за лечение, насочени към унищожаване на бактерията). Те съчетават прилагането на антибактериални средства и препарати. Лечение изисква задължителен контрол върху начина на живот на човека, в т.ч. щадяща диета, отказ от тютюнопушене и употреба на спиртни напитки, намаляване на стреса.

Факт 10. Този опасен микроб все по-често налага особени подходи. В последно време се появиха щамове на H. pylori, които са резистентни към антибиотици, прилагани досега в стандартните схеми на лечение. Лечението на хора с такава форма на инфекция налага прилагането на индивидуални схеми на лечение и персонализиран подбор на препарати. Проверката на ефективността на лечението се извършва чрез споменатия уреазен дихателен тест – ако след четири седмици след проведеното лечение той е отрицателен, значи хеликобактер е унищожена.

Източник: Ирина Резник (2017) 10 фактов о самой коварной канцерогенной бактерии. http://medportal.ru/mednovosti/news/2017/09/27/927helicobact/

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама