Етикети

, , , , , , , , , , , , , , ,

Създателят на „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“ Леонардо да Винчи, е живял 67 години и 17 дни – роден е на 15 април 1452 година в малкото градче Винчи, Флорентинска република и умира на 2 май 1519 година в Амбоаз, Кралство Франция.

Тук няма да се занимавам с известните за живота на гения факти, нито с легендите и мистериите около него – за тях има изписани хиляди страници. Иска ми се, на базата на един мейл, получен днес (30.10.2017 г.) от Mapa Zdrowia, да преведа няколко реда от този мейл, които според мен са интересни и малко познати – разбира се в случая трябва да се доверим на написаното в мейла.

И така, Леонардо е преживял повече години от мнозинството свои съвременници, средната продължителност на живота за които е била около 40 години. И това не е случайност. Едни смятат, че това се дължи на вегетарианството на Леонардо, други – на неговия здравословен начин на живот.

Леонардо е бил анатом и днес се смята за баща на анатомията. Той добре е познавал човешкото тяло, познавал е какво гради и крепи здравето и какво го руши.

Запазени са записки, в които се открива отношението му към храненето и здравословния начин на живот. И понеже по негово време хартията е била много скъпа, Леонардо се е грижил да записва най-важното.

Ето какво, според Mapa Zdrowia, е написал Леонардо за грижата за здравето.

„Не яж, когато нямаш апетит”. Липсата на апетит свидетелства за недостатъчно количество ензими и стомашни сокове.

„Всичко, което ядеш, сдъвквай добре”. Защото стомахът няма зъби. Очаква храната да бъде раздробена добре.

„След хранене стойте в изправено положение”. Тази позиция задържа храната на правилните места в стомаха. На свой ред лежащата позиция губи храна и поражда киселини.

„Не отлагайте и не удължавайте посещенията си в тоалетната”.

„Яж продукти, богати на хранителни фибри”. Липсата им предизвиква размножаването на вредните бактерии.

Хранителните фибри не са нищо друго освен груба храна. За съжаление погрешната селскостопанска практика в продължение на десетилетия са довели до там, че днес храната е по-бедна на груби състваки, отколкото някога и това налага често приема на хранителни добавки. Но с тях трябва да се внимава, дори повече отколкото с лекарствата.

И така, всеки е свободен да вярва или не на тези думи, да спазва или не тези съвети на гения. Едно е сигурно, всеки сам трябва да определи за себе си кое е най-рационалното и здравословно хранене за него. А това не е никак елементарна работа.

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама