Етикети

, , , , , , , , , , ,

През последните десетилетия броят на погрешните диагнози на лекарите от първичната медицинска помощ – известни у нас като общопрактикуващи лекари (ОПЛ), остава неизменен. А тези погрешни диагнози представляват почти една пета от причините за болестните усложнения. Какви са причините за това състояние на нещата?

Лекарските грешки, или както е в случая грешките при поставяне на диагноза от ОПЛ са резултат на множество причини. Пациентите често негодуват и се оплакват от поведението и отношението на лекарите към тях. Често имат причини за това, но и много често недоволството е без никакво основание. Дори не си дават сметка, че самите те могат да бъдат причина за погрешната диагноза, защото са излъгали лекаря или са скрили – съзнателно или не – важна за диагностицирането си информация от него.

Според американския Институт по медицина грешките при разпознаването на болестта обхващат 10%-15% от пациентите. И проблемът не рядко не е в лекаря, а в самия пациент.

Полският вестник Gazeta Wyborcza (Газета Въйборча) припомня, че преди няколко години американска Клиника в Кливланд е изследвала истинността на разказите на болните. В анонимна анкета 28% от изследваните в клиниката пациенти са признали, че „понякога не казват на своите лекари истината или пропускат някои факти“.

Пациентските лъжи най-често са свързани с начина на живот – употреба на алкохол, спорт, диети, приемани лекарства и/или спазване на предишни лекарски предписания.

Причините за такова поведение могат да бъдат най-различни, но последиците от това най-често са именно погрешната диагноза, защото пациентът не е обучен да оценява и сепарира важната от излишната за поставянето на диагнозата информация. Така че преди да се обвини лекарят, човек трябва ясно да самооцени собственото си поведение в лекарския кабинет.

Източник: Błędne diagnozy to wciąż codzienność – przez kłamstwa pacjentów? wyborcza.pl/rynekaptek.pl z 27-10-2017. http://www.rynekaptek.pl/po-godzinach/bledne-diagnozy-to-wciaz-codziennosc-przez-klamstwa-pacjentow,22774.html

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама