Етикети

, , , , , , , ,

Лекарите от общинската болница „Франчишек Рашей“ в Познан, Полша, са имплантирали на първия полски пациент сензор, който дава възможност в продължение на 90 дни да се извършва постоянен мониторинг на нивата на кръвната захар.

Достъпните досега инструменти дават възможност за мониторинг на кръвната захар максимум за около 7 дни. Благодарение на новото устройство данните ще бъдат получавани в продължение на 90 дни, което е около 3 месеца, без да се налага да се подменя през това време сензора.

„Сърцето“ на устройството е микропроцесор, който получава данни за актуалното ниво на захарта в кръвта и изпраща тази информация до приложение, което е инсталирано в смартфона, таблета или непосредствено в компютъра на човека, който го ползва. Тази нова система позволява устройството да алармира човекът с диабет за наближаваща хипер- или хипогликемична криза преди тя настъпи, благодарение на което да бъде предотвратена със съответните действия. Така човек получава възможност за пряк контрол на своето здравословно състояние и в конкретния случай на нивата на кръвна захар в кръвта.

Засега специалистите казват, че устройството ще помага на хора с диабет тип 1, които се лекуват чрез т.анр. интензивна инсулинова терапия. Според тяхното мнение това устройство представлява преломен момент в битката с диабета, защото позволява не само да се поддържат нивата на кръвната захар в норма, но и предотвратява опасните кризи. Освен всичко друго, избягва се необходимостта човек да боде пръстите си – понякога повече от 10 пъти дневно.

Остава да се надяваме, че в скоро време и българските хора с този тип диабет ще имат достъп до този уред, което безспорно ще повиши тяхната сигурност и ще подобри качеството им на живот.

Източник: Wpolityce.pl/RZ (2017) Poznań: podskórny sensor będzie monitorował poziomu glukozy. W: Rynek Zdrowia z 25 października 2017 09:39 http://www.rynekzdrowia.pl/serwis-diabetologia/poznan-podskorny-sensor-bedzie-monitorowal-poziomu-glukozy,177737,1016.html

доц. д-р Божидар Ивков