Етикети

, , , , , , , ,

Смята се, че нискокалоричната диета е в състояние да спре развитието на диабет тип 2. Но все пак съществува проблем и той е в това, че такава диета е много трудно да се приложи на практика, е заявил пред PAP проф. Kamlesh Khunti от Университета в Лестър.

Проф. Рой Тейлър от Нюкасълския университет насочва към нискокалорична диета при лечението на диабет тип 2. Този вид диета той е изпробвал върху 30 доброволци. Според специалистът това може да спре развитието на болестта дори при хора, които страдат от нея от 10 години.

Резултатите от своите изследвания специалистът е представил на 53-та годишна среща на Европейската Асоциация за изследвания на диабета (EASD), състояла се в Лисабон от 11 до 15 септември 2017 г.

В тестовете са участвали възрастни лица, страдащи от диабет тип 2 максимум от 23 години. Те са прилагали много рестриктивен хранителен режим, съдържащ не повече от 600-700 калории дневно.

Проф. Тейлър е докладвал, че изследваните лица са отслабнали средно с 14 кг. Едновременно с това при тези лица се е подобрило производството на инсулин или те са започнали да реагират по-добре на него, което е довело до по-лесен и ефективен контрол на равнището на глюкозата. При 12 лица, които са имали диабет не повече от 10 години, симптомите на болестта са изчезнали напълно, което означава, че равнището на глюкозата се е върнало в рамките на приетото за нормално – не повече от 110 mg/dl на гладно.

Според британският специалист данните от неговото изследване показват, че успоредно с отслабването поне част от диабетиците могат да се избавят от диабета. Ученият смята, че това потвърждава теорията, че това заболяване започва да се развива когато при даден човек бъде надхвърлена телесната маса, която организмът толерира (к.м.-Б.И.). Намаляването на телесното тегло може да спре болестта или поне сериозно да задържи неговото развитие.

„Това изяснява защо диабетът не се развива при 70% от хората със затлъстяване“ – казва проф. Тейлър. „Тук става дума за индивидуалната толерантност към наднормената маса тлъстина – при някои хора тя е по-висока и по-продължителна“.

По време на срещата на EASD проф. Камлеш Кхунти, който ръководи Център за изследвания на диабета в Университета в Ланкастър, също се е изказал пред ПАП за тези резултати. Според него много малко хора са в състояние да прилагат толкова строга диета. „В днешни времена, когато храната е достъпна и се сблъскваме с нея почти на всяка крачка, много е трудно да спазваш диета, ограничена до 600 калории. За огромното мнозинство хора това е почти невъзможно“ – е добавил специалистът.

Проф. Кхунти е споделил, че е привърженик на метода на малките крачки, който се основава на това, че трябва да се направи каквото и да е, дори малко, но което реално за конкретния човек, за да се намали наднорменото тегло или затлъстяването. Достатъчно е дори малко да се ограничи количеството на приеманите калории. Той е обърнал внимание и на това, че освен правилната диета много важна е и физическата активност. И в тази посока може да се приложи методът на малките крачки. „Достатъчно е да започнем да се разхождаме, защото седящият начин на живот е най-вреден за нашето здраве след тютюнопушенето“. За съжаление обаче именно седящия начин на живот доминира в живота на съвременния човек. „Много часове седим в работата си, както и в дома си, особено при гледане на телевизия. А когато отиваме на покупки избираме най-близкия магазин“ – добавя той.

Според специалистите 80% от лицата с диабет имат наднормено тегло или са затлъстели. Това заболяване най-често се среща в страните с ниски доходи, където доминира употребата на преработени храни, богати на мазнини и захар. И като резултат, колкото по-дълго живеем, толкова сме по-застрашени от това заболяване, смята проф. Кхунти.

Проф. Гжегож Джида от Катедрата и Клиниката по вътрешни болести в Медицинския университет в Люблин, е казал пред ПАП, че трябва да се консумират най-много зеленчуци. Но е обърнал специално внимание, че прясно приготвените зеленчуци са по-калорични в сравнение със замразените или повторно затоплените. Същото се отнася и до тестените изделия, например макароните: студени или подгряти те са по-полезни. Това е така, защото тези продукти, когато са прясно приготвени съдържат повече нишесте, а след изстиване или дори повторно загряване, неговото съдържание намалява, като например във варените картофи, моркови или макарони. Нишестето присъства в богатите на въглехидрати продукти, а по време на храносмилането глюкозата се абсорбира основно в тънките черва

***

Струва ми се, че информацията в този материал е много важна за хората с диабет, макар и не малка част от тях да са добре запознати с тези постулати и правила. Бих добавил нещо, което според мен е много важно и не бива да се забравя. Не трябва да се спира консумацията на сладки плодове – ябълки, дини, пъпеши, грозде, круши, смокини и др. Но те трябва да се консумират в умерени количества и консумацията на един плод – например една круша – да бъде разделена на 2, 3 или 4 приема през няколко часа. Това е особено важно при консумацията на диня и пъпеш. Най-подходящо е 1 нормален резен от тези плодове да се консумира за деня, разделен на 2-3 приема.

Овладяването нивото на глюкозата в кръвта и свеждането й до норма има многостранен положителен ефект. На първо място, изключва или силно редуцира вторичните увреждания на организма, присъщи за лошо контролирания диабет. Второ, тази ситуация води до подобряване качеството на живот на човека, в т.ч. и най-вече качеството на живот, свързано със здравето. Трето, от тук следва и подобряване на психичното здраве. Не на последно място, подобряват се всички показатели и/или характеристики на социално икономическия статус на човека, както и неговите социални контакти с типичното за него социално обкръжение. И още, подобряват се възможностите за елиминиране на всички затруднения и/или ограничения, породени от диабета при извършването на типичните за даден човек ежедневни дейности и изпълнение на социалните му роли.

С две думи: минимум усилия, максимум ползи.

Източник: Wojtasiński, Z. (2017) Badania: dieta niskokaloryczna może cofnąć cukrzycę. W: PAP/Rynek Zdrowia, z 08 października 2017 http://www.rynekzdrowia.pl/serwis-diabetologia/badania-dieta-niskokaloryczna-moze-cofnac-cukrzyce,177117,1016.html

Снимка: http://www.rynekzdrowia.pl/serwis-diabetologia/badania-dieta-niskokaloryczna-moze-cofnac-cukrzyce,177117,1016.html

доц. д-р Божидар Ивков