Етикети

, , , , , ,

Човешкият ум не е способен да изпълнява множество дейности едновременно и да обработва информация. Според мнението на д-р Конрад Май, психолог в Университета SWPS (Варшава), изпълнението на множество задачи е мит. Психологът съветва да се съсредоточаваме върху една дейност на всеки 25 минути, а ако сме принудени да правим две неща на веднъж, едната трябва да можем да я вършим с лекота, почти автоматично.

Днес е повсеместно разпространено едновременното извършване на две неща – например четене на книга и слушане на радио, разговаряне по телефона и готвене, гледане на филм и ядене и т.н. Подобно на гледката шофьор в движение и разговарящ по телефона, или гримираща се жена по време на пътуване. Както сочат изследванията подобно поведение може да доведе до катастрофални последици, предупреждава д-р Май.

Като аргумент изследователят привежда резултати от изследвания, публикувани в „Human Factors“, чийто автор D. Strayer (2004 г.) сравнява заплахата, свързана с телефонен разговор по време на шофиране с опасността, предизвикана от употребил алкохол шофьор. Според други изследвания, проведени във Великобритания, говоренето по телефон повишава вероятността от инцидент 4-кратно. Устройството, наречено „свободни ръце“ не е решение на проблема, защото не става дума само ръцете на шофьора, а за ангажирането на вниманието му с разговора, който предизвиква явление, известно като „слепота от невнимание“.

Д-р Май твърди, че извършването едновременно на няколко неща, е просто илюзия. Подобна е ситуацията с обработването на множество данни едновременно. Дори хората с изключителни аналитични способности не могат да се справят с развитието на новите технологии. Ако гледаме новини, съдържащи линия с допълнителна информация и образи, запомняме значително по-малко информация. Много по-добре ще се справим ако гледаме и слушаме само даден говорител.

Пълното концентриране на вниманието върху информация от различни източници или извършването на няколко действия едновременно е практически невъзможно за мозъка, защото той има трудности с бързото и продължително превключване на вълните на други дейности. Подобно на компютрите не можем да се справим с внезапното прекъсване на дадена дейност и бързото рестартиране. Нещо повече, времето за изпълнение на няколко задачи едновременно значително се удължава, а и подобно поведение се съпровожда със странични ефекти – различен вид познавателни грешки.

Психологът припомня, че нашето внимание е много селективно, а извършването на две задачи едновременно малко ефективно. Изследователят рискува с твърдението, че естественото състояние на ума на човека, живеещ в западната култура, това е разсеяност, повърхностен анализ, лошо разбиране на съдържанието – нещо, което поне в нашето общество се вижда с „просто“ око. Съзнанието на съвременния човек е с непрекъснато обременено внимание, винаги иска да бъде в центъра на събитията, страхува се, че нещо може да му се изплъзне. Затова и работим при включен телевизор или проверяваме актуалностите във Фейсбук. Това обаче не влияе положително на качеството на работата и образованието.

***

Струва ми се, че тук всякакви коментари са излишни. Иска ми се само да напомня, че сме длъжни да бъдем отговорни към себе си, за да бъдем отговорни към най-близките си, към обществото. Защото няма как да бъдем отговорни към другите ако сме безотговорни към себе си.

Източник: PAP/ RZ (2017) Psycholog: wielozadaniowość naszego umysłu to mit. W: PAP Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia z 03 września. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/psycholog-wielozadaniowosc-naszego-umyslu-to-mit,176052,11.html

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама