Етикети

, , , , , ,

Оказва се, че хроничното заболяване на венците, познато почти на всички под наименованието пародонтоза, освен че води до сравнително бърза загуба на заъбите, има и връзка с повишения риск от развитие на болестта на Алцхаймер. До това заключение са достигнали учени от Тайван. Специализираното списание „Alzheimer’s Research and Therapy” публикува статия на тази тема.

Учени от Chung Shan Medical University в Taizhong (Тайван) са стигнали до този извод след като са анализирали информация от базата данни на тайванската система за здравно осигуряване, която се отнася до лицата на 50 и повече години. Сравнена е група от 9291 пациенти, при които е диагностицирана пародонтоза в периода 1997-2004 с подбрана – между другото според пола, възрастта и различни заболявания – група лица без възпалителни заболявания.

Оказало се, че хората с пародонтоза по-често от техните връстници от контролната група имат например твърде високи нива на холестерол и други липиди в кръвта (т.нар. хиперлипидемия) и депресии, по-често са преживели инсулт и са имали здравни проблеми, свързани с това.

Анализът показал, че при лицата, при които пародонтозата има хроничен характер, т.е. била е факт най-малко 10 години, са имали с 70% по-висок риск от разболяване от болестта на Алцхаймер, при това като са били взети предвид други фактори, за които се знае, че влияят върху развитието на това заболяване, такива като сърдечно-съдови заболявания (болест на сърцето, инсулт) или диабет.

Според авторите на работата получените резултати потвърждават предишни резултати от изследвания, че при инфекциозните болести, които включват и хронични такива, дори леки, възпалителни процеси, като дълготрайната пародонтоза, могат да играят важна роля за отключване на болестта на Алцхаймер.

Учените обръщат внимание на особената важност от ранно диагностициране и ефективно лечение на пародонтозата, за да може да се предотврати появата и развитието на болестта на Алцхаймер. Тук много голяма роля може да има образованието на обществото за влиянието на пародонтозата върху целия ни организъм и общото здравословно състояние, както и за голямата роля на хигиената на устната кухина в превенцията на това заболяване.

Според коментара за Reuters Health на д-р Yago Leira Feijoo от Universidad de Santiago de Compostela в Испания, който не е взел участие в изследването, днес учените не могат да обяснят дали зависимостта между пародонтозата и по-високия риск от болестта на Алцхаймер има причинно-следствен характер. По-скоро се подозира, че тази връзка има двустранна посока, коментира специалиста по епидемиология и стоматология.

Както е известно пародонтозата е заболяване на венците и другите тъкани заобикалящи и поддържащи зъбите. Появата и развитието й се свързват с определени бактерии и преди всичко с лоша хигиена на устната кухина, както и с работа при вредни условия. При пародонтозата венците са подути, болезнени и кървящи, а зъбите бързо се оголват и разклащат.

Когато пародонтозата не е лекувана се появяват т.нар. пародонтни джобове, в които се развиват прекрасни условия за живот на болестотворните бактерии. При хронична парадонтоза може да се стигне до увревждане на костта, от която са израстнали и в която стоят зъбите, а като краен резултат те да се оголят и да изпадат.

Изследванията показват, че про възпалителните връзки, създавани от болните венци навлизат е кръвообращението и водят до развитие на много хронични заболявания, в т.ч. болести на сърдечно-съдовата система, метаболични смущения, болести на дихателната система и бъбреците.

Пародонтозата може да предизвика и сериозни усложнения по време на бременността, например спонтанен аборт или преждевременно раждане.

***

И така, оказва се, че пародонтозата – обикновено смятана от много хора за „невинно“, но неприятно и болезнено заболяване на венците – може да предизвика или да е в основата на редица други тежки хронични заболявания.

От личен опит зная, че приема на капки от екстракт от грейпфрут и жабуренето на венците дава отлични резултати. Но това е единично наблюдение. Ето защо тук консултацията със стоматолог е просто задължителна. И не само. Известно е, че грейпфрутът има „способността“ да намалява или увеличава силата на действие на редица лекарства, предназначени за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Така че консултацията с кардиолог също е задължителна.

Съвременната фармация разполага с най-различни средства за лечение и превенция на пародонтозата. Всеки сам за себе си трябва да прецени и открие най-доброто средство. И ако се налага – в краен случай – да приема и антибиотик.

Пазете зъбите си. Здравите зъби са основна предпоставка за добро сдъвкване на храната и здравословно хранене. И ако все пак човек загуби зъбите си и с протези може да компенсира в някаква степен липсата им, то с нищо не може да се компенсират уврежданията на вътрешните органи, предизвикани от пародонтозата. А появата на дадено хронично заболяване променя начина и качеството на живот и има далеч отиващи негативни социални и психологически последици.

Източници: PAP/RZ (2017) Długotrwała choroba dziąseł związana z ryzykiem alzheimera. W: Rynek Zdrowia z 23 sierpnia. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-dlugotrwala-choroba-dziasel-zwiazana-z-ryzykiem-alzheimera,175759,11.html

Chang-Kai Chen, Ch.-K., Wu, Y.-T., Chang, Y.-Ch. (2017) Association between chronic periodontitis and the risk of Alzheimer’s disease: a retrospective, population-based, matched-cohort study. In: Alzheimer’s Research and Therapy, DOI 10.1186/s13195-017-0282-6. https://alzres.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s13195-017-0282-6?site=alzres.biomedcentral.com

доц. д-р Божидар Ивков