Етикети

, , , , , , , ,

Болките в коленете обикновено са резултат от дегенеративни процеси в коленните стави и това се приема за болест, настъпваща в периода на старостта. Това обаче, не е цялата истина. Последните изследвания показват, че коленните болки, са резултат на множество причини.

За артроза става дума тогава, когато започва да изчезва хрущялната тъкан в ставите, като едновременно с това възникват остеофити (костни израстъци) около ставата. Това винаги води до силни болки и ограничения във възможностите за пространствена мобилност, т.е. за движение.

Американски учени са публикували в специализираното списание „PNAS” резултатите от изследвания, в които представят напълно различен образ на това заболяване. Те изследвали как се е променял броя на пациентите с артроза от праисторическите времена, през времената на ранната индустриализация до наши дни. Те успели да потвърдят, че този брой е нараснал над два пъти (днес всеки пети американец след навършване на 45 години, страда от това заболяване, а след 60-та година от живота това се случва на всеки трети).

„Най-голямата изненада за нас беше това, че това се случва не поради повишаване на продължителността на живота или масовото разпространение на наднорменото тегло, а преди всичко поради условията на съвременния живот“ – казва един от авторите на изследванията Ian Wallace от Университета Харвард.

Това заболяване не е свързано изключително с процесите на стареене на организма, твърдят авторите на изследванията. За да бъде предотвратено е важно да се знае повече за рисковите фактори. Учените допускат, че дегенерацията настъпва в резултат на твърде малко движение, което води до изчезване на хрущяла и отслабване на мускулите. Вредна се оказва и диетата, при която се поемат големи количества преработени въглехидрати.

За вредни се смятат и ходенето по твърди повърхности – асфалт, неудобните обувки, възпалителни състояния на ставите. Разбира се и наднорменото тегло, което претоварва ставите.

Karl-Dieter Heller от Бруншвик, който е ръководител на Немското дружество по ендопротезиране, обръща внимание на честотата на проява на заболяванията на коленните стави и свързаните с тях ендопротезиращи операции. Той посочва, че техния брой в Германия бързо нараства. „Това не може да се обясни само с това, че все повече хора страдат от затлъстяване. Това е важен, но не единствен фактор“, смята специалистът.

Другите причини, изброени от учените от Харвард, се смятат за напълно разбираеми. Хората са започнали да се движат по-малко, било то в работата си, било то в свободното си време. А това води до недохранване на коленните хрущяли, до тяхното уреждане и унищожаване. Следват доста мъчителни преживявания – всяко движение е съпроводено с болки. И това е процес, който сам се задвижва и задълбочава.

Според споменатото Немско дружество всяка година в Германия се поставят около 170 хил. изкуствени коленни стави и 230 хил. изкуствени тазобедрени стави. В случаите, когато се имплантират коленни стави се наблюдава подмладяване на пациентите – те вече са около 20% на възраст под 60 години.

***

Тази ситуация вероятно е присъща за всички страни по света, в т.ч. и в България. Проблемът с болките в коленните стави има далеч отиващи социални, икономически и психологически последици. Силните болки могат да доведат до временна (но продължителна) или трайна инвалидизация, до загуба на работни места и безработица и др., т.е. да „отключат“ процесите на обедняване и сериозни семейни и личностни сътресения. Същевременно те натоварват, както бюджета на общественото здравеопазване, така и личните, семейните и на домакинствата бюджети, като в отделни случаи могат да доведат и до финансов крах при лица и семейства с ниски доходи.

Ето защо здравната превенция тук е от изключително голямо значение, както и при много други случаи и болести. Много е важно хората да бъдат информирани не само за възможните рискове от увреждане на коленете, свързани с различни биологически и особено социални фактори, но и за всички последици от увреждането на тези стави и наложителността на последващо ендопротезиране.

Източник: dw.com/RZ (2017) Badania: bóle kolan biorą się nie tylko z nadwagi. W: Rynek Zdrowia, z 16 sierpnia 2017 http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-bole-kolan-biora-sie-nie-tylko-z-nadwagi,175593,11.html

доц. Д-р Божидар Ивков