Етикети

, , , , , , , ,

Някои психични и умствени проблеми могат да бъдат генетично наследство от нашите изчезнали кръвни родственици – неандерталците. Учените са публикували резултатите от изследванията си на тази тема в списанието „Scientific Reports“.

Някои области на мозъка ни, които са свързани с психични и умствени разстройства, като шизофрения и състоянията от спектъра на аутизма, е възможно да са повлияни от гените, наследени от нашите родственици – неандерталците.

Както е известно след „изхода“ от Африка хората от време на време са се кръстосвали – доброволно или насила – с неандерталците. И до днес в човешкия геном са се запазили няколко процента неандерталски гени. Както твърдят учените от National Institute of Mental Health (USA), в изследване, проведено в група от 221 участници, гените са в състояние да влияят върху функционирането на мозъка ни.

Според изследователката Karen Berman позитивното влияние на неандерталските гени се простира в тези части на мозъка, които са отговорни за сръчността ни при боравене с инструменти, както и с виждането и локализацията на предмети – важни за неандерталците умения.

Изследванията на мозъка обаче, направени с магнитен резонанс, разкриват факта, че е възможно тези ползи да са свързани и със сериозни познавателни загуби, които се отнасят до социалната сфера.

Неандерталските гени, които подпомагат визуалните ни възприятия могат да носят и дефицити, които вероятно ведят до възникване на шизофрения или аутизъм.

Това още веднъж доказва тезата, че колкото повече знаем, толкова повече не знаем – независимо, че човешкия геном е разчетен.

В потвърждение на тази теза е и съобщението, че учени от САЩ и Южна Корея за първи път са успели да отделят ген с мутация, който причинява хипертрофична кардиомиопатия (каквото и да означава това). Генът е бил отделен от човешки ембрион. Резултатите от тези изследвания са публикувани в списание Nature.

Струва ми се, без да навлизам в подробности, че един от най-важните изводи от това изследване е, че да се сменят човешки гени с помощта на CRISPR-Cas9 и да се създават „дизайнерски“ деца (с определен цвят на очите, фигура и т.н.), е далеч, далеч по-сложно, отколкото се е смятало до сега.

И въобще, когато става дума за гени и генно инженерство винаги си спомням за брилянтния филм „Гатака“. И за една сравнително млада наука – биоетика, чийто предмет и обект на изследване е свързан (и не само с това) с изучаване на моралните аспекти на работата с гени и производството на биогенетични продукти.

Връзката знание-незнание не е единственото свързващо звено между „даровете“ на неандерталските гени и информацията за идентифицирания ген, предизвикващ определено заболяване. Струва ми се, че тук има далеч по-дълбоки и многостранни корелации и каузални връзки, силно натоварени с морални проблеми.

Така че, винаги, когато става дума за генетика, трябва да се внимава много, без разбира се да се пречи на научното развитие. Добро пожелание, но как да го реализираме на практика?

Източници: PAP/Rynek Zdrowia (2017) Pewne zaburzenia umysłowe mogą być dziedzictwem neandertalczyków… W: Rynek Zdrowia http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/pewne-zaburzenia-umyslowe-moga-byc-dziedzictwem-neandertalczykow,175236,11.html

Учоные впервые удалили из ДНК человеческого эмбриона ген, отвечающий за заболевание, 2017. https://meduza.io/news/2017/08/02/uchenye-vpervye-udalili-iz-dnk

доц. д-р Божидар Ивков