Етикети

, , , , ,

Според резултатите от изследване, публикувано в „Frontiers in Aging Neuroscience“ мозъкът на хора с високи нива на лутеин запазва за по-дълго време младостта си.

Учени от Университета Illinois в Urban-Champaign (USA) сравнили невроелектрическата активност на мозъка на лица на различна възраст (от 25 до 45 години). Те установили, че функционирането на мозъка при хора на средна възраст много напомня работата на мозъка при млади хора, ако в организма на първите имало голямо количество лутеин – един от над 600-те познати днес естествени каротиноиди. Лутеинът се съдържа в зелени листни зеленчуци като спанак, салати и къдраво зеле, както и в авокадото и яйцата.

На учените е известно, че продуктите, в които се съдържа лутеин имат и други важни ползи за здравето на човешкия организъм, но резултатите от посоченото тук изследване показват, че тези храни могат да имат и ползи в познавателно отношение, смята проф. Naiman Khan.

Лутеинът е вещество, което организма не може да произвежда сам и затова се нуждае от външен „внос“, чрез хранителната диета на човека. Той се натрупва в тъканите на мозъка и на очите и е отговорен за правилното функциониране на зрението.

В рамките на това изследване учените са измервали равнището на лутеин в очните ябълки на 60 ловци. След това те били помолени да преминат през тест, измерващ функциите на внимаието, като едновременно била измервана и невроналната активност на мозъците им.

Невро-електрическата активност на по-възрастните участници в експеримент с високи равнища на лутеин била много по-близка до тази при младите изследвани лица, отколкото до връстниците им с по-ниски нива на лутеин. Според Anne Walk – авторка на проекта, вероятно лутеинът изпълнява някаква защитна роля, защото резултатите показали, че хората с по-високи нива на лутеин са в състояние да включват повече познавателни ресурси за решаване на задачите.

Специалистите планират да изследват дали лутеина се свързва по подобен начин и с функционирането на паметта и способностите за обучение.

***

Струва ми се, че това е важно откритие, дори само поради това, че дава или поне допълва обяснението на част от био-физиологичните различия между хората, които имат далеч отиващи социално-икономически и психологически последици.

Източник: PAP/RZ (2017) Badacze: luteina przeciwdziała starzeniu się mózgu. W: Rynek Zdrowia,  28 lipca 2017. http://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Badacze-luteina-przeciwdziala-starzeniu-sie-mozgu,175090,11.html

Илюстрация: http://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Badacze-luteina-przeciwdziala-starzeniu-sie-mozgu,175090,11.html

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама