Етикети

, , , ,

Според френски изследователи при пушачи, които в детстството си са били изложени на пасивно пушене, съществува по-висок риск от поява на РА. Това са показали данните от изследването им.

Известно е, че РА е най-често срещаната ревматоидна болест. По различни данни тя засяга от 0,5% do 1% от хората във всяка държава. Болестта е автоимунна, често много агресивна и води до постепенно, но сравнително бързо инвалидизиране – в рамките на 5-10 години след появата й.

Връзката между пушене на цигари и повишения риск от заболяване от РА, е потвърдена от множество изследвания. В най-новото проучване са обхванати 70 598 жени. От тях 1 239 са били с РА, a в случая за 350 от тя е било възможно да се събере информация по отношение на пасивното пушене в детството им, както и за активно пушене в зряла възраст. И обърнете внимание, състоянието на пациентките е било проследявано средно 21 години.

Оказало се, че излагането на тютюнев дим в периода на детството имало връзка с нарастване на риска от поява на РА при възрастните пациентки.

При пушещите жени, които през детството си са били изложени на пасивно пушене, рискът от заболяване от РА е бил с 73% по-висок в сравнение с групата на непушачките и не излагани на пасивно пушене в миналото жени. Интересно е, че за пушачките, но не подлагани на пасивно пушене в детството им, рискът от поява и развитие на РА е бил по-висок „само“ с 37%.

Това изследване подчертава важността децата да бъдат предпазвани от цигарения дим, особено в случаи, когато в рода на детето е имало хора с ревматоидни заболявания – смята основния автор на изследването проф. Рафаел Серор.

***

Не поставям по никакъв начин под съмнение значимостта и достоверността на това изследване и на подобните нему. Но винаги се ядосвам, когато става дума само и единствено за цигари и цигарен дим. Досега не съм прочел – възможно е да има – за изследвания, провеждани поне едно десетилетие, през което да е била проследявана хранителната диета чрез достъпните на пазара хранителни продукти за различните социални слоеве; за изследване на влиянието на питейната вода, приемана с години; за влиянието на въздуха, който дишат хората; за влиянието на перилните препарати, дори на дамските парфюми и т.н.

Да, цигарите са вредни. По това спор може би не може, а и не трябва да има. Но не мога да приема лицемерните крясъци на онези, които уж ми мислят доброто, лишавайки ме от право на избор и отнасяйки се към мен като към не-човек с цялата истерия и агресия на хардлайнерите-непушачи (не на всички, разбира се), въвеждайки абсурдни забрани и практики.

Особено ме дразнят майки, които бясно бдят „грам“ тютюнев дим да не влезе в дробчетата на децата им, докато ги тъпчат с чипсове, хамбургери, кренвирши и не знам още какво, и не виждат, че децата им се превръщат в „балони“ с чисти бели дробове. Да, но тялото не е само бял дроб, нали?

Източник: PAP/Rynek Zdrowia (2017) Bierne palenie w dzieciństwie zwiększa ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. http://www.rynekzdrowia.pl/serwis-reumatologia/bierne-palenie-w-dziecinstwie-zwieksza-ryzyko-reumatoidalnego-zapalenia-stawow,174008,1011.html

доц. д-р Божидар Ивков