Етикети

, , , ,

Децата, които притежават повече от определен вид бактерии в чревната си микрофлора, се представят по-добре на тестовете, измерващи познавателните способности – показват резултатите от изследване, публикувани в списанието „Biological Psychiatry“ [1].

***

Става дума за т.нар. микробиом на червата. Най-общо микробиом (или микробиота) е събирателно наименование на микроорганизмите, живеещи в симбиоза (съвместно съществуване на два организма, от което те могат да имат взаимна или едностранна полза) в тялото на всеки човек. Добре е да се знае, че „Бактериалното и микробното „население“ в човешкото тяло се отличава с изключително разнообразие – броят на микроорганизмите при различните хора може да бъде равен на броя на собствените клетки, а е възможно да го превишава 10 пъти, свидетелстват първите резултати от работата на международния проект „Микробиом на човека“ (Human Microbiome Project – HMP) [2]. Учените различават микробиом на кожата, на устната кухина, на корема и др. С други думи, живото човешко тяло е ходеща екосистема [2].

***

Бактериите, които живеят в червата на всеки човек, имат огромно значение за неговото здраве. Наскоро учени от Университета в северна Каролина (САЩ) за първи път показали, че микробиома на червата може да играе голяма роля в познавателното развитие на детето.

Изследователите са взели проби от екскременти на 89 едногодишни малчугани и ги анализирали от гл.т. на различните щамове („Щам“ е понятие, което характеризира генетична вариация или подтип на даден организъм. Терминът се употребява за вируси или бактерии. [3]) бактерии. Стъпвайки на тази база те разделили децата на три групи. Когато децата достигнали възраст около две години, учените провели сред тях тестове, чрез които се измерват познавателните възможности, като двигателни умения, способността им да възприемат и езиковото им развитие [1].

Изследователите установили, че малчуганите, които имат в червата си повече бактерии от рода Bacteroides, постигали в тестовете най-добри резултати – по-добри от децата, притежаващи най-разнообразна микрофлора.

„Този резултат ни изненада. Най-напред предполагахме, че децата с най-разнообразен микробиом ще постигнат най-добри резултати, защото предишни изследвания са показали, че малка разлика в чревните бактерии в детството се свързва с негативни здравни аспекти, напр. диабет тип 1 и астма“ [1] отбелязва един от изследователите, д-р Rebecca Knickmeyer.

Сега учените планират в бъдеще да задълбочат познанията си по посока на механизмите, стоящи зад връзката между чревните бактерии и развитието на мозъка, както и да установят, какво е оптималното съотношение и съдържание на чревната микрофлора, а също и по какъв начин би могло тя да се изгради и поддържа.

„Резултатите от нашето изследване насочват към извода, че чрез подходящо контролиране на развитието на микробиома би било възможно да се оптимизира познавателното развитие и да се редуцира риска от някои смущения в здравето, например аутизъм“ [1] добавя д-р Knickmeyer.

***

Този материал, според мен, е интересен с това, че подсказва за и доказва голямата роля в развитието на човека и неговото здраве на микробиома още от най-ранна възраст. Лично аз, без да имам каквито и да било претенции, смятам съвременното обяснение за възникването и развитие на автоимунните заболявания или за неправилно, или за доста непълно, дори само поради факта, че в това обяснение – поне доколкото аз знам и съм разбрал – не се взема предвид (изцяло или в достатъчна степен) ролята на структурата и равновесните процеси в микробиома и влиянието им върху здравословното състояние на човека и неговата податливост към определен вид заболявания.

Източници: [1] PAP/RZ (2017) Bakterie jelitowe są związane z rozwojem poznawczym dziecka. W: Rynek Zdrowia z 24 lipca 2017. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/bakterie-jelitowe-sa-zwiazane-z-rozwojem-poznawczym-dziecka,174976,11.html

[2] Микробиом человека. http://propionix.ru/mikrobiom-cheloveka

[3] Щам. http://rechnik.info/%D1%89%D0%B0%D0%BC

доц. д-р Божидар Ивков